Logo stadwageningen.nl


Beide teams leken vooraf aan elkaar gewaagd.
Beide teams leken vooraf aan elkaar gewaagd.

Schakers Wageningen verpulveren ASV in derby met 9½-½

Door Kees Stap

WAGENINGEN - De schakers van de SV Wageningen hebben ongekend uitgehaald in de derby tegen ASV. De Arnhemmers kenden een totale offday, waardoor Wageningen met 9½-½ kon winnen. Beide teams gaan al jaren goed met elkaar om, elk jaar is er zelfs een vriendschappelijke match. Toch waren de Wageningers gebrand op winst. Na een nederlaag van twee seizoenen geleden, hadden zij nog iets goed te maken.

Beide teams leken vooraf aan elkaar gewaagd. Omdat zowel Wageningen als ASV de punten goed kon gebruiken om niet in degradatienood te komen, werd een spannende middag verwacht. Het liep echter totaal anders. De toon werd al vroeg gezet toen de tegenstander van Tjerk Sminia in een gelijke stelling zomaar een loper in de aanbieding deed. Hij gaf dan ook meteen op. Fred Jonker verblunderde op de vijfde zet al een pion. Hij ging echter niet bij de pakken neerzitten, maar trok onvervaard ten aanval. Toen de tegenstander even niet oplette, besliste Jonker de partij met een fraai torenoffer. Kees Stap profiteerde fraai van een verdwaalde vijandelijke loper. De tegenstander offerde nog een kwaliteit, maar Stap maakte het resoluut af. Ook Sander van Eijk trof een verdwaalde loper in zijn stelling aan. Hij moest iets meer opletten, offerde zelf een kwaliteit, maar ook hier ging het punt uiteindelijk naar Wageningen.

Jan Timman toonde nog maar weer eens zijn grootmeesterlijke klasse. Met kleine middelen werd de winst op overtuigende wijze binnen gehaald. Yochanan Afek leek ook een overtuigende overwinning te boeken. In de analyse achteraf bleek echter dat de tegenstander een grote kans gemist had. Afek kon er niet mee zitten, het punt was voor hem.

Inmiddels keken de Arnhemmers die al klaar waren met hun partij uitermate benauwd. De Wageningse overwinning stond al vast, maar het zou zomaar wel eens 10-0 kunnen worden. Jeroen Franssen rondde namelijk een fraaie partij na de tijdnoodfase met een vol punt af. Erwin Oorebeek had zijn tegenstander de hele partij in de tang, ontnam hem elk mogelijk tegenspel en won in het eindspel.

Arjen van Herwaarden had ook winstkansen, maar behandelde het toreneindspel onnauwkeurig waardoor het toch nog remise werd. Het bleek het enige Arnhemse lichtpuntje van de middag. Bert Torn behaalde de laatste overwinning. Dat de Arnhemmer ook hier halverwege een goede kans had gemist, was tekenend voor hun onbegrijpelijke offday.

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox