Logo stadwageningen.nl


Stadsdichter Martijn Adelmund draagt zijn laatste gedicht voor. Eric Wijnacker, de zanger van de Waogeningse Blaoge, wacht geduldig af om zijn ode aan Annemiek van Vleuten te mogen zingen. (foto: Kees Stap)
Stadsdichter Martijn Adelmund draagt zijn laatste gedicht voor. Eric Wijnacker, de zanger van de Waogeningse Blaoge, wacht geduldig af om zijn ode aan Annemiek van Vleuten te mogen zingen. (foto: Kees Stap)

WUR moet zichtbaar blijven

Door Kees Stap

WAGENINGEN - Burgemeester Geert van Rumund maakt zich zorgen over het feit dat Wageningen UR steeds minder fysiek zichtbaar in de stad aanwezig is. Dat deelde hij mee in zijn speech tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente. Maandagavond was het vorig jaar heropende stadhuis het toneel van deze avond, die circa 500 belangstellenden trok.

Naast felicitaties aan de universiteit, die dit jaar haar honderdjarig bestaan viert, had Van Rumund in zijn speech ook een kritische noot. "Alle onderwijsgebouwen zijn vertrokken naar de Campus en eind vorig jaar werd ik onaangenaam getroffen door het nieuws dat ook de Aula op de Generaal Foulkesweg over enkele jaren niet meer gebruikt gaat worden. Ik roep Wageningen UR dan ook op om te kijken of er in de plannen voor Duivendaal of rond de stadsgracht ruimte is om de wetenschap op een laagdrempelige manier aan de stad, haar inwoners en haar bezoekers te presenteren."

De speech van Van Rumund werd vooraf gegaan door een filmpje waarin burgemeester en wethouders terugblikten op hun hoogtepunten van afgelopen. Voor Lara de Brito was dat de totstandkoming van Samen Wageningen. Dennis Gudden is trots op het vertrouwensexperiment met de bijstand. Han ter Maat is blij met de bouw van de nieuwe korfbalhal en –velden aan de Marijkeweg. Van Rumund vond de opening van het stadhuis het hoogtepunt.

De nieuwjaarsreceptie betekende ook het laatste officiële optreden van stadsdichter Martijn Adelmund. Hij pakte dan ook nog eens goed met een gedicht waarop hij op originele wijze terugblikte op wat er vorig jaar allemaal in de stad gebeurd is. Ook presenteerde hij een gedicht over het vernieuwbouwde stadhuis, dat binnenkort op kunstzinnige wijze een permanente plek in het stadhuis krijgt.

Na de toespraken en het optreden van de stadsdichter, konden de bezoekers genieten van diverse optredens in het Cultureel Café. Zo bezongen de Waogeningse Blaoge de geschiedenis van de stad. Ook brachten zij een muzikale ode aan wielrenster Annemiek van Vleuten; 'Annemiek, je bent uniek'.

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox