Logo stadwageningen.nl


Jan Verwoert is teammanager Publiekszaken van de gemeente Wageningen. Als ambtenaar sluit hij regelmatig een huwelijk: "In Wageningen zijn prachtige locaties, die bij kunnen dragen aan een geslaagd huwelijksfeest". (foto Jan Boer)
Jan Verwoert is teammanager Publiekszaken van de gemeente Wageningen. Als ambtenaar sluit hij regelmatig een huwelijk: "In Wageningen zijn prachtige locaties, die bij kunnen dragen aan een geslaagd huwelijksfeest". (foto Jan Boer)

Creatief trouwen in Wageningen

WAGENINGEN - Een verbouwd stadhuis, een nieuwe trouwzaal. Dat moet het voor bruidsparen aantrekkelijker maken om er de stap van hun leven te zetten. Jan Verwoert is teammanager Publiekszaken van de gemeente Wageningen.

Hij ziet de landelijke trend: "Je merkt, dat er steeds vaker kosteloos getrouwd wordt. Betaal je ongeveer vierhonderd euro, dan krijg je een mooie plechtigheid met een trouwboekje en een ambtenaar van de burgerlijke stand in een toga. Het verschil tussen een geregistreerd partnerschap en een huwelijk is verwaarloosbaar." Vanaf 1 januari 2018 is alles anders. Wanneer men trouwt, is het niet meer in gemeenschap van goederen, maar op huwelijkse voorwaarden, waarin de partners allebei hun eigen bezit houden. Jan Verwoert: "Als de ene partner meer inbrengt dan de andere, blijft dat bij die partner. Over bezit krijg je dus geen gedoe meer." De gemeente Wageningen kent ruim tien 'babsen': buitengewoon ambtenaar burgerlijke stand. Bij het huwelijk probeert de gemeente zoveel mogelijk rekening te houden met de voorkeur van het bruidspaar. Verwoert: "In Wageningen mag in principe overal getrouwd worden, behalve in een woning. De openbaarheid moet namelijk gegarandeerd zijn. Geliefde plekken zijn restaurant De Blauwe Kamer, het Arboretum Belmonte, café Onder de Linden, hotel Nol in 't Bosch, maar ook het Schip van Blaauw, Arboretumkerk of cafés en sportkantines. Wij denken graag creatief mee met de wensen van het bruidspaar." De nieuwe trouwzaal in het stadhuis is aan de kleine kant. Voor grote gezelschappen wordt de raadszaal in orde gebracht of er wordt elders in de stad getrouwd. Jan Verwoert: "Men kan ook op zaterdagen of in de avond trouwen. Het aantal huwelijken trekt nu weer wat aan; men plant het ver van tevoren. De ambtenaar draagt op een buitenlocatie altijd een toga. Het onderschrijft, dat het een activiteit van de gemeente is. In het stadhuis is de trouwambtenaar vrij in wat er gedragen wordt. Dat kan een jurk, kostuum of colbert zijn. In overleg met het bruidspaar".

1 reactie
Meer berichten
Shopbox