Logo stadwageningen.nl


Professor Bram Büscher spreekt op zondag 14 januari in de bblthk over natuurbehoud, politiek en economie.
Professor Bram Büscher spreekt op zondag 14 januari in de bblthk over natuurbehoud, politiek en economie.

Zondaguniversiteit in bblthk over natuurlijk kapitaal

Door Pauline Schakenbos

WAGENINGEN - Voor de vijfde maal organiseert de bblthk in samenwerking met Wageningen Universiteit een serie lezingen onder de titel Zondaguniversiteit. Directeur Sjaak Driessen heeft wederom drie hoogleraren bereid gevonden om college te komen geven in onderwerpen die raken aan ons dagelijks leven.

Op 14 januari doet prof. Bram Büscher de aftrap. Büscher is hoofd van de leerstoelgroep Sociologie van Ontwikkeling en Verandering en doet onderzoek naar de relatie tussen politiek, economie en natuurbehoud. Zijn werkt brengt hem onder andere in Zuid-Afrika, Indonesië en Brazilië. In de lezing zet Büscher het idee van 'natuurlijk kapitaal' in een bredere historische en politiek-economische context en draagt ideeën aan die het natuurdebat op een nieuwe en vernieuwende weg plaatst.

Büscher: "Bijna iedereen is het er wel over eens dat het niet goed gaat met ons milieu en dat dringende actie noodzakelijk is. De hamvraag is natuurlijk, 'hoe'? Wat veel recente oplossingen gemeen hebben is dat ze de aandacht voor de leefomgeving willen bereiken door natuur winstgevend te maken. De redenering is, dat als het economisch aantrekkelijk is men er wel beter zorg voor zal dragen. Maar werkt het wel zo?


Een voorbeeld is het idee van 'natuurlijk kapitaal'. Natuurlijk kapitaal zou dan gelijk staan aan de wereldwijde voorraad natuurlijke hulpbronnen. Door dit vervolgens gelijk te stellen en af te wegen met andere vormen van kapitaal (geld, menskracht, materialen) kunnen we zowel een circulaire economie als verdere groei bevorderen. Het klinkt mooi, maar is geen realiteit. Net als bij andere sprookjes kan dit niet werken in de echte wereld. Sterker nog: het zal het milieuprobleem eerder verergeren. Waarom is dit zo? En wat zijn dan wel oplossingsrichtingen waarin we kunnen denken?"

Het college van Bram Büscher is in de bblthk van 15.00 tot 16.00 uur. Toegang is gratis. Kom op tijd, want vol is vol.

Programma
zondaguniversiteit:

14 januari
Bram Büscher,

'Natuurlijk kapitaal en andere sprookjes– realistische wegen om het milieu te redden?'


21 januari
Dr. Gerry Jager,

'Jonge kinderen en groente eten – een moeilijke combinatie?'


28 januari
Ir. Toine Timmermans,

'Samen tegen Voedselverspilling.'

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox