Logo stadwageningen.nl


Willem Straatman
Willem Straatman (Foto: 0317)

Weemoed

Het nieuwe jaar is begonnen en gelijk wordt duidelijk dat dit lang niet voor iedereen vrolijk was. Zo lazen we in een van de eerste mailtjes van 2018, dat een goede bekende op oudejaarsdag was overleden en vierden onze buren geen feest omdat een direct familielid ernstig ziek was. Zo kijkt de een naar buiten en lijkt het grauw en aardeduister, terwijl een deur verder mensen zich vergapen aan misschien het mooiste vuurwerk dat we ooit in Wageningen zagen. Het was grandioos.
Toch heeft dat ook zijn keerzijde. Want door overmatig drankgebruik en pure idioterie vallen er door vuurwerk jaarlijks vele gewonden. Ik zelf ben daar ooit het slachtoffer van geweest. Met veel moeite had ik als ongeveer 15 jarige geld voor vuurwerk bij elkaar gespaard. Een regenvlaag doofde het lontje van mijn Kat-rotje. Dat zou me dus niet gebeuren. Met bravoure drukte ik het korte lontje tegen de peuk die kort daarvoor nog achteloos in mijn mondhoek hing…en boem… het ding ontplofte in mijn hand. Nee… niet de peuk. Gelukkig was de schade niet blijvend, maar vuurwerk heb ik nooit meer afgestoken. Toch ben ik geen voorstander van het verbieden van alle vuurwerk. Wel moeten de gekken die illegaal zwaar vuurwerk verkopen of afsteken worden aangepakt. Dat kan door de wetten aan te passen.

Iemand die 'handgranaten' naar anderen werpt pleegt in feite een moordaanslag. Als je het acceptabel vindt dat een ander voor jouw lol gehandicapt door het leven moet, ben je ongetwijfeld ook in staat goed te begrijpen dat anderen jou liever niet in hun omgeving zien.
Toch heb ik goede hoop op een fijn 2018. Als ik zie hoe vriendelijk ik ook dit jaar al weer door vaak jonge mensen in winkels bediend wordt geeft dat een heel goed gevoel, net als dat tijdens mijn eerste bustochtje dit jaar er zelfs al een jonge meid voor me op stond. Maar toch ook…je wordt ouder papa. Tja…ik wens jullie allemaal een fijn 2018.

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox