Dr. ir. Victoire de Wild van WUR vakgroep Humane Voeding spreekt op zondag 21 januari 15u in de bblthk over kinderen en groente eten.
Dr. ir. Victoire de Wild van WUR vakgroep Humane Voeding spreekt op zondag 21 januari 15u in de bblthk over kinderen en groente eten.

Zondaguniversiteit over hoe kinderen groente leren eten

Door Pauline Schakenbos

WAGENINGEN - 'Leer baby's zo vroeg mogelijk wennen aan groentesmaken, eerder dan aan fruit, dat helpt hen het later beter te accepteren' aldus Dr. ir. Victoire de Wild van Wageningen Universiteit. 'Jong geleerd, oud gedaan als het ware.' Op 21 januari is zij de tweede spreker in de serie Zondaguniversiteit.

Op drie zondagmiddagen geven wetenschappers van Wageningen Universiteit in de bblthk één uur college over onderwerpen die dichtbij het dagelijks leven staan. Vorige week sprak prof. Bram Buscher over de relatie tussen politiek, economie en natuurbehoud. Deze week vertelt Dr. ir. Victoire de Wild over de bevindingen van haar onderzoek naar smaakontwikkeling. Zij is onderzoeker en docent bij de vakgroep Sensoriek en Eetgedrag van de leerstoelgroep Humane Voeding. Zij weet veel over de ontwikkeling van smaakvoorkeuren bij baby's en peuters, vooral dat van groente.

De Wild raadt aan om baby's eerst met groenten kennis te laten maken en daarna pas met fruit. Kinderen hebben al een aangeboren smaakvoorkeur voor zoet en fruit kan die voorkeur mogelijk versterken. Het eerste levensjaar staan kinderen nog heel open voor nieuwe smaken. Tussen 1,5 tot 2 jaar hebben ze juist extra aversie tegen alles wat nieuw is. Jager: 'Die aversie tegen nieuwe smaken is mogelijk een biologisch beschermingsmechanisme. Rond die leeftijd worden kinderen immers mobiel en dit voorkomt dat ze giftige dingen opeten. Een nieuwe groente leren eten zal op deze leeftijd niet gemakkelijk gaan.

Het eerste levensjaar is echt hèt moment voor het leren eten van groenten. Maak papjes van één soort groente en geef die een paar dagen lang. Dan went het kind goed aan de smaak. Herhaling is belangrijk, want pas na 5 tot 10 keer neemt de voorkeur toe. En een grote variatie in groenten zorgt voor een hogere consumptie van groenten.

Ook het eten van de moeder in de periode van borstvoeding heeft invloed op het kind. Met gezond en gevarieerd te eten kun je daarom al een beetje invloed uitoefenen op zijn latere voorkeuren. Eet je bijvoorbeeld regelmatig veel verschillende groenten, dan kan dat je baby helpen de smaak van groenten beter te accepteren.

Het college 'Jonge kinderen en groente eten, een moeilijke combinatie?' is op 21 januari in de bblthk. Het is van 15u tot 16u en de toegang is gratis.

Het derde college is op 28 januari. Ir. Toine Timmermans spreekt dan over het tegengaan van voedselverspilling.

Meer berichten