Jasper Somsen (foto: Marcel van den Broek)
Jasper Somsen (foto: Marcel van den Broek)

Het leven draait niet alleen om muziek, maar muziek wel om het leven!

In de 'Estafette van Wageningen' wordt iedere week een min of meer bekende Wageninger geportretteerd. Deze geeft het stokje vervolgens door aan een andere Wageninger. Deze week is Jasper Somsen aan de beurt.

Naam: Jasper Somsen.
Geboren: Bennekom, 4 maart 1973 … mijn ouders woonden al in Wageningen, dus ben hier opgegroeid.
Woonplaats: Wageningen.
Verliefd, verloofd, getrouwd, kinderen: Lange afstands-LAT met Italiaanse.
Hobby's: Duiken, zwemmen, wandelen, fietsen en koken.
Opleiding: Conservatoria Utrecht en Amsterdam. Dubbele studie Jazz en Klassiek Contrabas. Ik heb uiteindelijk negen jaar gestudeerd… heel erg lang, maar het was het waard!
Huidige beroep: Zelfstandig ondernemend musicus: contrabassist, componist en producer. Ik ben sinds een paar jaar steeds meer internationaal actief op het podium en in de studio. Ik heb aan ca. dertig albums meegewerkt, waarvan zeven als bandleider. Daarnaast ben ik programmeur van de serie Jazz in Wageningen en run ik een kleine, maar fijne contrabas/basgitaar lespraktijk. De afgelopen vijftien jaar was ik met enige regelmaat gastdocent aan de conservatoria van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Arnhem… op mijn website (www.jaspersomsen.com) vind je meer informatie.
Wat vind je leuk aan dit werk: Het is mijn passie en mijn levenswerk. Ik wist dit al van jongs af aan. Toen ik vijftien jaar was besloot ik om professional te worden. Een ander plan was er niet, hooguit een back-up.
Verder actief: Programmeur Jazz in Wageningen. Duikvereniging Wageningse OnderWater Vrienden (WOWV).
Stamcafé: Wageningen kent veel leuke cafés, maar ik kom het liefst in Loburg en het Heerenstraat Theater: thuiskomen!
Favoriete club: FC Wageningen. Ik heb daar als jongetje staan kleumen op de tribune, met mijn vriendjes uit de buurt. Heb vroeger ook 'onder' korfbal gezeten bij VADA (nu KVW) en geschaatst bij STW… dus voor die clubs heb ik ook nog steeds een zwak.
Favoriete CD/muziek: De moeilijkste vraag… Miles Davis Quintet, The Complete Concert 1964 (My Funny Valentine) met Herbie Hancock, Ron Carter, Tony Williams en George Coleman. Zo'n waanzinnige synergie (op het podium) hoor je zelden. Ron Carter speelde in 2016 in onze serie van Jazz in Wageningen, op mijn contrabas.
Favoriete vakantieadres: Italië: Bologna en Cagliari (Sardinië).
Slecht in: Regelmatig sporten door gebrek aan discipline. Het komt mede door het vele reizen, maar dat is een vrij zwak excuus.
Goed in: Het bij elkaar brengen van mensen. Iets moois organiseren waar veel mensen nog lekker lang van nagenieten.
Hekel aan: Misbruik, uitbuiting, geweld en sociale uitsluiting. Het is mooi dat de Wageningse politiek een sociaal ruimhartigere koers vaart, t.o.v. de landelijke, en er initiatieven als Welkom in Wageningen zijn. Niemand bezit de wereld. Het is echt veel beter en fijner het met elkaar te delen.
Spijt van of over willen doen: De tijd krijgen om goed afscheid te (kunnen) nemen van mensen – zowel zakelijk als privé. Soms krijg je de kans niet om het anders of beter te doen.
Goede voornemens: Nieuwe plannen en helder keuzes maken en vervolgens uitvoeren. Het liefst met de juiste mensen om je heen.
Wat zou je ooit nog eens willen doen: Door de mooiste delen van de VS reizen – liefst gezellig samen, met een auto.
Lelijkste plekje in Wageningen: Als je echt een wereldstadje wil zijn, dan moet je je diep schamen voor De Stadsbrink… iedereen die hier verantwoordelijk voor is: los dit probleem zo gauw mogelijk samen op!
Mooiste plekje in Wageningen: Het trappetjes bos op de Wageningse Berg. De lekkerste wandeling met fraai uitzicht op de Rijn en de Uiterwaarden. Vervolgens een cappuccino op het terras van Hotel de Wageningse Berg.
Estafettestokje gaat naar: Oscar Meijer.
Omdat: De stille kracht binnen het bestuur van Jazz in Wageningen. Ik ken hem al sinds mijn puberteit. Iemand met veel kwaliteiten en mooie eigenschappen.

Meer berichten