Lara de Brito kijkt met verbazing terug op wat er de afgelopen vier jaar is gerealiseerd: "We mogen dat de komende jaren best wat beter uit gaan venten in het land." (foto: Marjet van Veelen)
Lara de Brito kijkt met verbazing terug op wat er de afgelopen vier jaar is gerealiseerd: "We mogen dat de komende jaren best wat beter uit gaan venten in het land." (foto: Marjet van Veelen)

Voor Lara de Brito gaat het niet om geld, maar om mensen

Op woensdag 21 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Voorafgaand aan de verkiezingen stelt De Stad Wageningen elke week een lijsttrekker van een van de politieke partijen voor. Vandaag deel 3: Lara de Brito van GroenLinks.

Door Kees Stap

WAGENINGEN – Na vier jaar wethouderschap is Lara de Brito nog vol ambitie om er een nieuwe periode aan vast te plakken. "Als ik terugkijk naar de afgelopen vier jaar ben ik oprecht verbaasd hoeveel we gerealiseerd hebben. De komende jaren gaan al die veranderingen daadwerkelijk vorm krijgen. Ik wil dat volgen, bewaken en beschermen. Er zijn altijd dingen die anders en beter kunnen, zodat het leven van mensen beter wordt, dat is mijn drijfveer."

Volgens De Brito is Wageningen een typisch voorbeeld van hoe het gedachtegoed van GroenLinks in de praktijk te realiseren valt. "We steken per jaar 3 miljoen in diverse vormen van armoedebestrijding. We hebben een klimaatplan waaraan dertig partners in de stad meewerken. Aan Samen Wageningen, onze lokale invulling van de zorg, hebben 3.000 Wageningers meegewerkt. Allemaal onderwerpen waarin niet het geld leidend is, maar waar we constant kijken wat goed is voor onze inwoners." Daarom wil De Brito dat GroenLinks ook in de komende vier jaar weer deelneemt in het stadsbestuur. Maar niet ten koste van alles. "Beschermen van het klimaat en armoedebestrijding zijn voor ons niet-onderhandelbare punten. Daar doen we geen concessies, dan ga ik weer in de gemeenteraad zitten. Over de manier waarop valt uiteraard wel te praten, er zijn meerdere wegen die naar Parijs leiden." Ondanks de successen van de afgelopen vier jaar is er volgens De Brito de komende periode het nodige te doen: "Ik denk dat we als het gaat om groen en natuur we nog een wereld te winnen hebben. Groen en natuur verdient, net als wat ik met klimaat heb gedaan de afgelopen jaren, een veel brutalere radicale aanpak. Ik ben pas tevreden als bij elk plan groen in een wijk terugbrengen of teruggeven aan de natuur een serieuze alternatief is voor ontwikkeling." Het realiseren van een poppodium in het voormalige postkantoor aan het Plantsoen is een andere wens. "Ik doe er alles aan om die in vervulling te laten gaan. Als we dat kunnen combineren met goede cultuureducatie, ook voor kinderen, ben ik helemaal tevreden. Want als je naar mijn grootste teleurstelling van de afgelopen vier jaar vraagt, is dat het faillissement van 't Venster."

Meer berichten