De tuinen aan de Veerstraat die volgens de gemeente Wageningen vervroegd gesaneerd moeten worden. (foto: Kees Stap)
De tuinen aan de Veerstraat die volgens de gemeente Wageningen vervroegd gesaneerd moeten worden. (foto: Kees Stap)

Bewoners Veerstraat boos en bezorgd na presentatie rapport

Door Kees Stap


WAGENINGEN - De bewoners van de Veerstraat in wiens tuinen de verontreiniging is aangetroffen, zijn op zijn zachtst gezegd niet blij met de resultaten van het onderzoeksrapport die de gemeente vorige week presenteerde. Zij maken zich grote zorgen over hun gezondheid.

In de tuinen van de woningen van Mechteld Lureman en Janneke van Dijk is de hoogste concentratie lood aangetroffen. Zij zeggen slapeloze nachten te hebben na het bekend worden van de resultaten.

Bloedonderzoek

"We wisten vorige herfst al dat het erg was, maar dat het zó erg was daar ben ik deze week enorm van geschrokken", reageert Mechteld Lureman. "Vorig jaar kregen we te horen dat we ons geen zorgen hoefden te maken. En nu komt dit rapport waar iets totaal anders uit blijkt. Ik maak me nu ernstige zorgen om onze gezondheid. Mijn dochter van 2½ jaar en ikzelf hebben veel in onze tuin gespeeld en getuinierd. Ik wil ons bloed zeker laten testen om hierover meer duidelijkheid te krijgen. Dit omdat de gemeten waarden van onze tuin drie keer zo hoog zijn dan de toegestane interventie waarde. En daarnaast vraag ik me af of er naast lood niet nog veel meer troep in onze tuin ligt. Ik ben in ieder geval blij dat we op aanraden van Rien Bor hebben aangedrongen op dieper boren in mijn tuin. En ik ben blij dat hij de grondmonsters heeft laten onderzoeken op de aanwezigheid van andere stoffen. Daaruit blijkt dat er ook cadmium, chroom en zink is aangetroffen."

Niet te verteren

Haar buurvrouw Janneke van Dijk vult aan: "De bodemverontreiniging had de bewoners, zeker degenen die hier na 2007 kwamen wonen, meegedeeld moeten worden. Niet het gemiddelde van alle tuinen bij elkaar, maar juist de verschillen in de metingen per tuin, had een dringende reden moeten zijn om ons hierover in te lichten voordat we hier kwamen wonen. Dit is niet gebeurd. Ook zijn er geen gebruiksregels gegeven. Mijn dochter en zoon hebben een vijver gegraven, mijn kleinkinderen hebben in de tuin gespeeld, ik heb er zelf veel in gewerkt, veel in gelopen en uit gegeten. En dit geldt ook voor mijn buren. Dit feit is voor mij niet te verteren. Het gaat niet alleen om cijfers, maar zéker ook om mensen, dit mis ik in deze hele toestand. En daar zou ik, en ik weet zeker ook mijn buren, in gehoord en gezien willen worden. Daar verwacht ik meer respons op dan we tot nu toe hebben gekregen."

Meer berichten