De tuinen aan de Veerstraat die volgens de gemeente Wageningen vervroegd gesaneerd moeten worden. (foto: Kees Stap)
De tuinen aan de Veerstraat die volgens de gemeente Wageningen vervroegd gesaneerd moeten worden. (foto: Kees Stap)

Stadspartij zet vraagtekens bij onderzoek

WAGENINGEN - Na de uitleg van het college van b en w over de vervuiling aan de Veerstraat, heeft Rien Bor van de Stadspartij raadsvragen gesteld. Hij wil weten waarom de bewoners nooit eerder zijn ingelicht over de vervuiling. Ook maakt hij zich zorgen over de gezondheid van de bewoners en zet hij vraagtekens over de manier waarop het onderzoek is uitgevoerd.

"Toevallig had ik vorig jaar contact met bewoners uit de Veerstraat over iets anders, toen de vervuiling in de tuinen bekend werd", zegt Bor. "Omdat het vertrouwen bij de bewoners in de gemeente na alle perikelen tot het nulpunt was gedaald, hebben ze de Stadspartij regelmatig om advies gevraagd. Omdat de indruk bestond dat de gemeente alleen de loodvervuiling wilde meten, heb ik, in overleg met een deskundige, enkele bewoners geadviseerd om van de monsters grond apart te houden. Die grond heeft de Stadspartij niet alleen laten onderzoeken op lood, maar ook op arsenicum, cadmium, chroom, koper, nikkel en zink. Omdat de monsters maar op 50 centimeter diep genomen werden, is aan de bewoner van nr. 136 ook gevraagd er op aan te dringen dat in die tuin de monsters op een diepte van 1 meter genomen zouden worden. Het blijkt nu dat het loodgehalte uitgerekend in die tuin drie keer hoger is dan bij de buren. Ook zit er een verhoogd gehalte aan zink en chroom in. Ik zou ook graag op cyanide getest hebben, maar daar hadden we geen budget voor."

Bor vindt het onverteerbaar dat de bewoners nooit eerder zijn ingelicht, terwijl de vervuiling al sinds de jaren negentig bekend is. "Ik vind het onbegrijpelijk dat de gemeente en de Woningstichting zo met huurders omgaan en wil hier uitleg over."

Meer berichten