Martijn Adelmund signeert zijn boek bij Kniphorst. Zijn opvolger Ivanka de Ruijter, die bij Kniphorst werkt, kijkt toe. (foto: Kees Stap)
Martijn Adelmund signeert zijn boek bij Kniphorst. Zijn opvolger Ivanka de Ruijter, die bij Kniphorst werkt, kijkt toe. (foto: Kees Stap)

Herinnering aan drie jaar stadsdichter Martijn Adelmund

Door Kees Stap

WAGENINGEN - Martijn Adelmund heeft eind januari het stokje van stadsdichter overgedragen aan Ivanka de Ruijter. Als herinnering aan de drie bijzondere jaren heeft hij een boek gemaakt. Onder de titel 'De stad is een jas' blikt hij daarin in woord en beeld terug. Zaterdag signeerde hij het boek bij Boekhandel Kniphorst.

"Mijn voorganger Laurens van der Zee gaf in het begin de tip om bij al mijn optredens ook beelden te verzamelen", legt Adelmund uit. "Vorige zomer heb ik gesproken met Jelle de Gruyter van Grafisch Atelier Wageningen en toen is het idee ontstaan om het boek te maken. Het laat zien wat ik de afgelopen drie jaar heb gedaan. Daarnaast toon ik aan de hand van notities, verhalen, foto's en tekeningen een kijkje achter de schermen van het stadsdichterschap. Het is tegelijkertijd een ode aan de stad en de inwoners. Ik heb diverse organisaties extra in het zonnetje gezet."

In het boek is aandacht voor diverse onderwerpen en gebeurtenissen. Eerlijk Winkelen Wageningen, 5 jaar Odensehuis, Samen Wageningen, het LEEFfestival, de zelfrijdende auto, de strijd om Tri te laten blijven; het komt allemaal aan bod. In het boek staan ruim veertig van zijn gedichten. Op de cover staat een foto van de voordracht op het hoofdpodium tijdens het Bevrijdingsfestival op 5 mei 2015. Dit noemt Adelmund het hoogtepunt van drie jaar stadsdichterschap. "Optreden voor tienduizenden mensen was misschien wel de grootste beproeving als stadsdichter. Maar het was een geweldige ervaring. Het thema heeft voor mij persoonlijk ook veel betekend. Ik worstelde altijd met de familiegeschiedenis in de oorlog, dat is nu voorbij."

Adelmund heeft alle vertrouwen in zijn opvolger Ivanka de Ruijter. "Ik was erg onder de indruk van haar voordracht op de avond dat de nieuwe stadsdichter gekozen werd. Ik had haar al eerder op zien treden en ik heb haar meerdere keren aangemoedigd om zich aan te melden. Hoewel ik niet in de jury zat, ben ik erg tevreden dat zij het geworden is." Komende zaterdag neemt Adelmund in de bblthk definitief afscheid als stadsdichter. Van 16.30 tot 17.30 uur is iedereen welkom. "Dan gaan alle doosjes dicht en is de cirkel rond", aldus Adelmund. "In de bblthk is het allemaal begonnen en de bblthk was ook mijn officiële werkgever."

'De stad is een jas' is een luxe full colour paperback van 128 pagina's. Het prachtig vormgegeven boekwerk kost 13,50 en is te koop bij Boekhandel Kniphorst in de Hoogstraat, Imagine in de Bergstraat en Copypoint in de Bevrijdingsstraat.

Meer berichten