Burgemeester Geert van Rumund speldt Tom Kool het Wagenings Erezilver op vanwege diens verdiensten voor de stad. (foto: Kees Stap)
Burgemeester Geert van Rumund speldt Tom Kool het Wagenings Erezilver op vanwege diens verdiensten voor de stad. (foto: Kees Stap)

Wagenings Erezilver bij afscheid binnenstadsmanager Tom Kool

Door Kees Stap

WAGENINGEN - Tijdens de afscheidsreceptie van Tom Kool is hij maandagavond in Hotel De Wereld in het zonnetje gezet. Vanwege zijn inspanningen als binnenstadsmanager en betrokkenheid bij de Wageningse ondernemers en samenleving ontving hij het Wagenings Erezilver. Namens de Nederlandse federatie van binnenstadmanagement werd hij uitgeroepen tot de beste centrummanager van Nederland in 2017.

Tom Kool was sinds 2002 binnenstadsmanager. Aanvankelijk deed hij dit werk voor de Stichting Binnenstadsmanagement. Nadat mede door de inspanningen van Kool de reclamebelasting werd ingevoerd, deed hij dit werk voor de Stichting Ondernemersfonds Wageningen (SOW). Per 1 januari is hij opgevolgd door Ilonne Bongers en Robert Frijlink.

Tijdens de afscheidsreceptie werden de verdiensten van Kool gememoreerd. Hij was de drijvende kracht achter veel acties voor en door de Wageningse binnenstad. Zo behartigde hij de belangen van de centrumondernemers en zocht steeds naar middelen en mogelijkheden om diverse evenementen in het centrum te organiseren. Hij maakte zich sterk voor het aantrekken van startende bedrijven, het tegengaan van leegstaande winkelpanden, parkeerbeleid, een betere bereikbaarheid en een goede promotie van de stad. Daarvoor onderhield hij vele contacten bij de gemeente, Wageningen UR, en binnenstadmanagers uit de regio. Samen met hen wist hij veel te bereiken. Kool heeft aangegeven graag belangeloos actief betrokken te blijven bij de toekomstige veranderingen in de binnenstad.

Burgemeester Geert van Rumund prees het doorzettingsvermogen van Kool. "Met zijn enthousiasme was hij de motor van veel activiteiten in de stad. Hij sjouwde zich vaak uit de naad om van alles te regelen. Wageningen is Tom Kool veel dank verschuldigd. Een gezellige binnenstad is belangrijk voor een gemeente. Om het vele werk te belonen hebben wij besloten om hem het Wagenings Erezilver te geven."

Ook SOW-voorzitter Ruud van Doorn zwaaide Kool veel lof toe. "Hij was in dienst voor 20 uur per week, maar dat heeft hij nooit begrepen. Hij was zeven dagen per week bezig. Zijn stroom van berichten, ideeën en mails was onophoudelijk. Hij heeft de functie van binnenstadsmanager veel inhoud gegeven. Hij was met veel meer bezig dan het alleen het centrum. Hij maakte zich druk over het toerisme en zocht verbindingen met gemeenten in de regio." Tot slot maakte Van Doorn bekend dat Kool vanwege zijn vakkennis, motivatie en behaalde resultaten werd verkozen tot beste centrummanager van 2017.

Meer berichten