Noëlle de Jong heeft al veel sleutelhangers gemaakt van oude fietsbanden. Maar zij wil er graag nog veel meer maken.
Noëlle de Jong heeft al veel sleutelhangers gemaakt van oude fietsbanden. Maar zij wil er graag nog veel meer maken.

Noëlle de Jong (14 jaar) wordt dit jaar ook een Stan(wo)man

Door Kees Stap

WAGENINGEN - Geconcentreerd is Noëlle de Jong (14) aan het werk om een sleutelhanger te maken van een oude fietsband. "Ik ga dit jaar fietsen om geld in te zamelen voor onderzoek naar de ziekte van Duchenne. Daarvoor ga ik de sleutelhangers verkopen", legt Noëlle uit. "Ik hou van fietsen en mijn broertje Stan lijdt aan deze ziekte. Daarom wil ik mijn hobby gebruiken voor dit goede doel."

Noëlle gaat dit jaar met team Stanmen meedoen aan Duchenne Heroes, Dit is een extreem zware mountainbiketocht, in zeven dagen worden ruim 700 km gereden. Maar wie dat wil mag ook minder rijden. Noëlle doet daarom mee aan de weekendversie, zij gaat drie dagen lang zeventig kilometer per dag rijden. Nog belangrijker dan de sportieve prestatie is het goede doel dat aan de fietstocht is gekoppeld. De deelnemers zamelen geld in voor onderzoek naar de ziekte van Duchenne, een progressieve spierziekte.

"Mijn ouders hebben Duchenne Heroes al vaker gereden. Ik heb hen steeds bij de finish opgewacht", zegt Noëlle. "Het is een gigantische happening. Ik wil dit jaar dolgraag zelf meedoen. Het is zo gaaf om op een MTB rijden. Dat geeft een energieboost. Vooral een afdaling vind ik kicken. Ik ga nu Duchenne Heroes samen met mijn moeder rijden. Deze winter train ik al wekelijks in de sportschool, straks gaan we weer lekker naar buiten. Extra speciaal is dat ik met het fietsen mijn broertje en alle andere jongens die aan de ziekte lijden, op deze manier kan helpen. Om geld in te zamelen heb ik bedacht om van oude fietsbanden sleutelhangers te maken. Dat is ook nog eens een mooie duurzame manier van recyclen. Ik heb er al vijftig verkocht aan familie en vrienden, maar ik maak er graag nog veel meer."

Stanmen is opgericht door Robert de Jong (de vader van Noëlle) en Ruben Eshuis. Zij hebben allebei een zoon die Stan heet en beide jongens hebben de ziekte van Duchenne. Ruben en Robert hebben een stichting opgericht 'Wageningen voor Duchenne'. Deze stichting heeft de afgelopen jaren diverse acties bedacht om geld in te zamelen voor Duchenne Heroes. Team Stanmen is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een van de grootste teams die meedoen aan Duchenne Heroes. Met zijn allen zorgen ze ervoor dat beide Stannen en alle andere jongens met Duchenne een betere toekomst tegemoet kunnen gaan zien.

De sleutelhangers van Noëlle kosten minimaal 5 euro per stuk. Kijk voor voor meer informatie en bestellen op www.wageningenvoorduchenne.nl.

Meer berichten
Shopbox