Volgens Marc Kiel heeft Wageningen behoefte aan politici met ruggengraat: “Je moet beslissingen durven nemen en niet je oren laten hangen naar elke belangengroepering. (foto: Kees Stap)
Volgens Marc Kiel heeft Wageningen behoefte aan politici met ruggengraat: “Je moet beslissingen durven nemen en niet je oren laten hangen naar elke belangengroepering. (foto: Kees Stap)

VVD wil een eind maken aan de Wageningse ziekte

WAGENINGEN – Op woensdag 21 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Voorafgaand aan de verkiezingen stelt De Stad Wageningen elke week een lijsttrekker van een van de politieke partijen voor. Vandaag deel 6: Marc Kiel van de VVD.

Marc Kiel beaamt dat het een verrassende, maar logische keuze is. Duurzaamheid is een belangrijk speerpunt voor de VVD bij de verkiezingen. ""Duurzaamheid gaat over het nemen van verantwoordelijkheid naar anderen, nu en in de toekomst. We hebben in Wageningen een unieke mogelijkheid om daadwerkelijk bij te dragen aan wereldwijde vraagstukken op het gebied van energie, klimaat, voeding en water."

Maar volgens Kiel is duurzaamheid vooral een zaak van inwoners, bedrijven en kennisinstellingen. "De VVD wil dat ondernemers en onderzoekers alle ruimte krijgen om de oplossingen van de toekomst te vinden. We moeten laten zien dat duurzaamheid ook een groeimotor kan zijn, waardoor ook de economie en de werkgelegenheid echt verbeteren. Dat willen wij realiseren door concrete investeringen die rendabel zijn, wij zien bijvoorbeeld niets in windmolens. Dat is symboolpolitiek."

Kiel vindt dat Wageningen de komende vier jaar meer daadkracht verdient: "Je merkt ook in de politiek dat het een universiteitsstad is. We blijven maar onderzoeken. Er wordt eindeloos gepraat over verbeteringen, maar in de praktijk gebeurt er niets. Wij lijden nog steeds aan de welbekende Wageningse ziekte. Het Future Center in het stadion op de berg, Kirpestein, versterking van de binnenstad, de bereikbaarheid. De afgelopen vier jaar is daar niks gebeurd. Bij de mogelijkheden voor aanleg van een zonnepark zie je nu hetzelfde ontstaan. Dat moet de komende periode echt anders." De afgelopen vier jaar heeft de VVD volgens Kiel constructief oppositie gevoerd: "Als het nodig was hadden we scherpe kritiek, maar in samenwerking zijn er toch ook veel dingen bereikt die voor de VVD belangrijk zijn; de uitbreiding van de openingstijden van de supermarkten, de komst van mooie bedrijven en kennisinstellingen naar de Campus en het feit dat inwoners steeds meer zaken met de gemeente digitaal kunnen regelen."

Volgens Kiel is het een voordeel dat de lokale VVD deel uitmaakt van een landelijke partij. "Nu de provincie de regie over de bereikbaarheid heeft overgenomen, is het belangrijk dat we samen met hen kijken hoe we de lokale belangen zoveel mogelijk gerealiseerd krijgen."

Meer berichten
Shopbox