Foto: Marnix ten Brinke

Van de twee- naar de driewieler

Door Marnix ten Brinke

RENKUM - De Fietsersbond organiseerde een speciale middag voor belangstellenden om driewielers uit te proberen. "Het is belangrijk dat mensen in beweging blijven", aldus Ivo Smit, fietsdocent bij de bond. "Het is goed voor mens en maatschappij."

Het was een bijzonder tafereel, afgelopen zaterdag in MFC Doelum. Op de tweede etage, in een wat kleine gymzaal, kwamen tientallen (voornamelijk oudere) bezoekers een proefritje maken op diverse driewielers. "Ik kom uit het Land van Maas en Waal", vertelt mevrouw Van der Linden. "Bij ons in de buurt hebben fietsenmakers deze fietsen niet. Ik heb de ziekte van Groep Strauss, dat krijgen twee op de honderdduizend mensen. Hierdoor zijn mijn handen en voeten gedeeltelijk verlamd en kan ik niet goed fietsen. Op een driewieler zit ik stabieler."
Een stukje verderop zit een meneer nog wat onwennig op een vrij hoge driewieler. "Ik heb er alles aan gedaan om op een tweewieler te blijven fietsen, maar het lukt niet", zegt hij. "Ik viel steeds vaker met de fiets, totdat mijn vrouw zei 'en nu stoppen we er mee'. Dat was voor mij het kantelpunt. Ik heb nu ruim een jaar niet meer gefietst, maar ik hoop dat ik door deze driewielers wel weer aan het fietsen kom, want dat vind ik heerlijk om te doen."
De Fietsersbond wil natuurlijk zoveel mogelijk mensen aan het fietsen krijgen en houden. "Bewegen is gezond en de fiets is beter voor het milieu", aldus Smit. Maar er zit ook nog een andere reden achter deze middag. "We zien dat veel mensen een scootmobiel kopen wanneer ze niet meer op een tweewieler kunnen fietsen. In sommige gevallen is dat ook noodzakelijk, maar veel mensen weten niet dat een driewieler ook een optie kan zijn."
Door deze dag te organiseren hoopt de Fietsersbond dat meer mensen gebruik gaan maken van de driewieler. "Door het eerst hier eens uit proberen, voordat je naar een winkel gaat, krijg je misschien ook minder het gevoel dat ze je wat wijsmaken, omdat je geen verstand hebt van driewielers."
Hoewel in MFC Doelum vooral ouderen op deze dag afkwamen, zijn de speciale fietsen voor iedereen geschikt die om wat voor reden dan ook geen gebruik kan maken van een tweewieler. "Kinderen met stabiliteitsproblemen, mensen die een been of arm missen. Voor hen zou dit een uitkomst kunnen zijn."
Er worden deze dag geen fietsen verkocht, de bond is tenslotte geen winkel. "Maar mochten mensen enthousiast zijn", aldus Smit. "Dan kunnen we ze zeker doorverwijzen. Het mooiste is te zien wanneer mensen met een glimlach op een driewieler zitten. Daar doe ik het voor."

Meer berichten
Shopbox