Hettie van Nes: "Het werken met mensen is het mooiste dat er is".
Hettie van Nes: "Het werken met mensen is het mooiste dat er is".

Een tevreden Hettie van Nes verlaat de Wageningse politiek

Door Jan Boer

WAGENINGEN - Hettie van Nes, fractievoorzitter van GroenLinks in de gemeenteraad, stopt na twee termijnen als lid van de Wageningse raad. Het raadswerk kon ze niet meer combineren met haar werk. "Wil je het gemeenteraadswerk goed doen, dan kost je dat veel tijd. Daarnaast werk ik als teamleider bij VluchtelingenWerk in azc's. Daardoor kom ik in heel Overijssel en Gelderland. Ik zorg, dat vrijwilligers hun werk goed kunnen doen".

Ze heeft het raadswerk altijd leuk gevonden: "Door te praten met mensen om wie het gaat kom je vaak tot een oplossing of een besluit. Dan is de uitdaging om dit te verkopen aan de gemeenteraad en het College van B&W. Zowel in mijn werk als in de raad ben ik met mensen bezig. Dat werd toch wel heel erg veel. Zeker omdat ik de laatste vier jaar fractievoorzitter ben geweest".

Van Nes koos in het verleden voor de EVP, de partij, die opging in GroenLinks: "Ik ben politiek bewust, ik verdiep me er graag in met als uitgangspunt hoe ik zelf in het leven sta.

GroenLinks raakte me als kiezer. Ik ben in 2006 lid geworden, omdat ze verloren hadden. Jelle de Gruyter vroeg mij op een gegeven moment om me kandidaat te stellen. Ik was toen volop bezig met vluchtelingen. De gemeenteraad leek me doodeng! Maar dat viel geweldig mee, ik werd daar niet meteen afgerekend".

Fractievoorzitter

Hettie had als specialiteit in de fractie werk en inkomen en vanuit de uitkering naar de arbeidsmarkt. "Ik zag direct al dat het raadswerk veel werk was, maar daar had ik destijds de tijd voor en toen Lara de Brito wethouder werd, volgde ik haar op als voorzitter. Dat kon ik wel, want ik had al veel met fracties overlegd. Ook een team leiden was me niet vreemd. Het is me goed bevallen", aldus Hettie van Nes. Ze had graag meer tijd willen hebben voor regionale samenwerking zoals bij Foodvalley. Ze is blij met de invoering van maatwerk: "Hoe we denken over de eigen regie van mensen, ernaast gaan zitten, over de manier van denken over het uitgeven van het budget".

"Het is fijn om met mensen te werken over onderwerpen, die fundamenteel raken aan de kwaliteit van leven".

Ze vindt, dat GroenLinks geen concessies moet doen richting milieu: "Voet bij stuk houden. Als je met principes een grote partij bent geworden, moet je ervoor staan. Ook al strijk je mensen tegen de haren in wat betreft het stadion op de Wageningse Berg, het zij zo". Erik-Jan Bijleveld is haar opvolger.

Meer berichten
Shopbox