Doron Gershoni helpt Gerard Brussen voorzichtig uit de Plusbus bij het voetbalstadion op de berg.. (foto: Kees Stap)
Doron Gershoni helpt Gerard Brussen voorzichtig uit de Plusbus bij het voetbalstadion op de berg.. (foto: Kees Stap)

Vrijwillige chauffeurs doen belangrijk werk op de Plusbus

Door Kees Stap

WAGENINGEN - Stapvoets rijdt Doron Gershoni over de verkeerdrempel. Bij het naderen van een rotonde remt hij heel langzaam af. Normaal rijdt hij niet zo voorzichtig, maar nu is hij chauffeur van de Plusbus. Samen met zijn passagier Gerard Brussen is hij op weg naar Stadion De Wageningse Berg. Daar aangekomen rijdt hij de rolstoel op de lift en langzaam laat hij zijn passagier zakken.

De Plusbus is sinds 2011 onderdeel van welzijnsorganisatie Solidez, nadat het in 1982 is begonnen als initiatief vanuit buurthuis De Buurtse Bocht. Er zijn twee bussen, waarvan een geschikt voor rolstoelen, die zorgen voor vervoer voor minder mobiele ouderen en mensen met een beperking in Wageningen. Op deze manier kunnen ook zij actief mee blijven doen in de samenleving. Mensen die tot de doelgroep behoren, kunnen voor 15 euro lid worden van de Plusbus. Als zij vervolgens een reis met de Plusbus willen maken, kunnen ze minimaal 24 uur van te voren een afspraak maken. Op het afgesproken tijdstip worden zij vervolgens opgehaald. Voor reizen in de regio gelden vaste prijzen. De Plusbus vervoert zeven dagen per week van 8.00 tot 22.00 uur van deur tot deur, de chauffeurs halen hun passagiers ook desgewenst in de woning op. Het bijzondere aan deze vorm van vervoer zijn namelijk de vrijwillige chauffeurs. Wat daarbij opvalt, is hun enorme klantvriendelijkheid. Zij zijn er altijd op gericht net iets extra's voor de klant te doen.

Doron Gershoni is een van de 22 vrijwillige chauffeurs op de Plusbus. Twee dagdelen in de week vervoert hij zijn passagiers. Hij legt uit waarom hij dit werk doet en wat het zo leuk maakt. "Toen ik in de bijstand kwam, zocht ik vrijwilligerswerk om mij weer nuttig te maken. Ik leerde de Plusbus kennen, met mijn achtergrond als verpleger wist ik dat dat perfect bij mij paste. Ik doe het werk nu drie jaar en het zo ontzettend leuk. Je ontmoet zoveel verschillende mensen, je bent voor hen echt een luisterend oor. Met Gerard Brussen rij ik vrijwel elke dinsdagochtend naar het stadion, waar hij met zijn voetbalmakkers van vroeger koffie drinkt. Eens in de twee weken rij ik hem naar het Gelredome, waar hij de wedstrijden van Vitesse bezoekt."

Ook vrijwilliger worden op de Plusbus? Neem dan contact op met Vincent van de Berg of Gerjo van Willigen-Houdt via 0317-419037, of plusbus@solidez.nl. Omdat de Plusbus de kosten voor het vervoer zo laag mogelijk wil houden, zijn ook donateurs of sponsoren altijd welkom.

www.solidez.nl/hulp-advies/plusbus/

Meer berichten