'Het Landbouwertje'

Door Willem Straatman

WAGENINGEN - Onlangs werd het Salverdaplein verrijkt met een monumentaal beeld. 'Het Landbouwertje' - want zo heet het - werd aangeboden door de studentenvereniging Nji Sri. Een mooi gebaar van de studentenclub. Het beeld staat vlakbij de in de Nieuwstraat gevestigde sociëteit van Nji Sri. Eerder werd dit lokaal uitgebaat door Peer Braam, terwijl oudere Wageningers zich herinneren dat ooit de befaamde 'Dikke van Holleman' hier de kastelein was.


'Het Landbouwertje' herinnert tevens aan de tijd dat aan het Salverdaplein op de plaats van het Bassecour het hoofdgebouw van de universiteit gevestigd was. Daar stond ooit het door August Falise gemaakte beeld de Zaaier. Dit beeld nam de universiteit mee naar de opvolgende locaties van het hoofdgebouw in de stad. Als dank voor het aangenaam verpozen van de studentengemeenschap in Wageningen schenkt nu een vereniging die nog niet zo lang in de stad is gevestigd een blijvende blijk van verbondenheid met de stad.
Want dat zijn monumenten. Ze geven blijvende waardering weer voor iemand of iets. Een monument moet je echt verdienen. In onze stad zijn er vele monumenten. Met name oud stadsdichter en kunstenaar Laurens van der Zee en voormalig cultuurambtenaar Herman Helmers hebben zich ingezet om die kunstwerken letterlijk op de kaart te zetten.


Het Bevrijdingsbeeld op het 5-meiplein en de Zaaier op de campus zijn misschien wel de bekendste beelden van de stad. Ook de Potten die de Aarde Voeden zijn vanuit het centrum naar de intellectuele enclave aan de rand van de stad verplaatst. Of misschien is de 'Hof van wETEnschap' wel een ludiekere naam. Hoe dan ook…er wordt veel aan gedaan om er onder meer door het plaatsen van kunstwerken en het scheppen van een parkachtige omgeving een aangename verblijfsoord van te maken. Het doet me een beetje denken aan een golfbaan, die nog steeds een rol kan spelen in de ecologische corridor tussen Veluwe en Utrechtse Heuvelrug. In ieder geval zullen 'birdies en eagles' zich daar thuis voelen.
De stad Wageningen zou veel meer aandacht moeten hebben voor het autochtone erfgoed. Want hoe belangrijk de universiteit ook is… we moeten oppassen dat de belangen van de rest van de gemeenschap niet door de impact van de WUR worden gegijzeld. Het moet niet altijd over studenten en wetenschap gaan.

Zo wachten belangrijke groepen als steenfabriekarbeiders en werknemers van de grafische industrie en de sigarenindustrie al veel te lang op de erkenning die hen toekomt. Want daar doet de gemeente toch wel erg lang over. Weliswaar zijn er toezeggingen over het vernoemen van bijvoorbeeld oud voetballers in de straatnaamgeving maar die zijn er nog steeds niet. Duizenden Wageningers werkten zich het snot voor de ogen in de steenbakkerijen. Zij leefden vaak in zeer moeilijke omstandigheden. Duizenden anderen zorgden er voor dat Wageningen als grafische stad een uitstekende naam kreeg. Tolueenvergiftiging is hier niet onbekend. Daarnaast was de tabaksindustrie van groot belang. Hard werken in vaak slechte omstandigheden.
Het zijn niet alleen de landbouwertjes die een standbeeld verdienen.

Meer berichten