Johan Kamphuys aan het trainen bij De Voetbalwerkplaats (foto: Esther Meijer)
Johan Kamphuys aan het trainen bij De Voetbalwerkplaats (foto: Esther Meijer)

Bij De Voetbalwerkplaats gaat het om plezier én werkervaring

WAGENINGEN - "Bij De Voetbalwerkplaats noemen zij mij ook wel Cruijffie. Ik ben de oudste van de club en mijn bijnaam zie ik echt als een teken van waardering", zo vertelt vrijwilliger Johan Kamphuys trots. Johan is een van de begeleiders van De Voetbalwerkplaats en vanaf het begin betrokken.

Een jaar geleden startte dit initiatief voor mensen uit kwetsbare groepen die van voetballen houden. De Voetbalwerkplaats bestaat inmiddels uit vijftien mensen. Elke vrijdagochtend zijn ze te vinden bij voetbalclub SKV. Sinds maart werken ze ook op maandagen.
Johan: "We bieden de deelnemers de mogelijkheid om te werken, te trainen en te leren op een voetbalclub. Eerst drinken we koffie en kletsen we wat. Dan gaan we met zijn allen aan de slag. We onderhouden de velden of we maken de kantine en kleedkamers schoon. Zo leren de deelnemers wat er allemaal bij het runnen van een voetbalclub komt kijken. Daarna trainen wij. Het leuke is dat wij elke maand een wedstrijd organiseren tegen diverse instanties. Zo speelden wij o.a. tegen de politie, studenten en een aantal van politieke partijen."
Johan was een goede voetballer in zijn jeugd, maar inmiddels is hij de leeftijd van zestig gepasseerd. "Op deze manier behoud ik mijn conditie. En zo heb ik ook wat om handen. Als ik kan, dan kom ik. Ze kunnen van mij op aan. Winnen is voor mij niet belangrijk. Het gaat mij echt om het spel en het plezier dat iemand daaraan beleeft. Wat wij doen, is een sociaal gebeuren. Met elkaar iets ondernemen om iets positiefs te doen in je leven. Als je een verkeerde bal krijgt toegespeeld, dan is die gewoon verkeerd. Niet mopperen, speel door en heb plezier. Behalve veel plezier leren mensen tevens om hun afspraken na te komen en bijvoorbeeld hun kleding op orde te hebben. Je ziet ook wat iemand wel of niet goed kan. En daarmee help je hen verder in het leven", vertelt Johan.
Een aantal grote zorgorganisaties vinden De Voetbalwerkplaats een uitstekend initiatief en sinds januari is het onderdeel van zorgorganisatie 's Heerenloo. Tot slot zegt Johan: "Door de uitbreiding zijn we op zoek naar meer vrijwilligers. En ook nieuwe deelnemers zijn van harte welkom."

Wil je ook vrijwilliger worden bij De Voetbalwerkplaats of zoek je een ander soort functie? Bekijk de website van het Vrijwilligers Centrum Wageningen: www.vcwageningen.nl of kom langs bij het Vrijwilligers Centrum, Stationsstraat 2.

Meer berichten