Leida van den Berg (l) heeft de cheque van 1.000 euro in ontvangst genomen van wethouder Lara de Brito (r). (foto: Kees Stap)
Leida van den Berg (l) heeft de cheque van 1.000 euro in ontvangst genomen van wethouder Lara de Brito (r). (foto: Kees Stap)

Duurzame acties Veerweg goed voor brons in Klimaatstraatfeest

WAGENINGEN - Een naden-en-kierenspeurtocht, een ontdooi-je-vriezer-estafette en het eten van een aardgasloze stamppotmaaltijd op warmetruiendag. Bewoners van de Veerweg hebben het afgelopen jaar maar liefst 137 energiebesparende acties ondernomen tijdens het Klimaatstraatfeest. Zaterdag werden zij verrast met de derde prijs bij deze wedstrijd. Wethouder Lara de Brito overhandigde hen de bijbehorende cheque van 1.000 euro.

Het Klimaatstraatfeest is een landelijke wedstrijd waarin straten en verenigingen gestimuleerd worden om energie te besparen. Afgelopen winter deden in totaal 383 teams mee. De bewoners van de Veerweg, verzameld in het team 'Tussen Berg en Uiterwaarden', scoorden achter teams uit Veendam en Den Haag de meeste punten.

"Ik voelde me al langer een beetje schuldig, omdat ik duurzamer wilde leven dan ik deed", aldus Leida van den Berg. "Toen ik me daarin ging verdiepen, bleek dat mijn buren hier al veel over wisten. Dat maakte het leuk om samen op te trekken, daarmee kom je verder. Toen Noor Dessing en ik over het Klimaatstraatfeest lazen, vonden we dat we als straat mee moesten doen. Uiteindelijk werd de hele straat enthousiast en hebben we 30 deelnemers gevonden die met ons mee wilden doen." Van den Berg en Dessing vormden samen met drie andere bewoners een energieteam dat actief aan de slag ging om activiteiten te organiseren. "We hebben samen onze energierekeningen vergeleken. Op zaterdagochtend hielden we maandelijks een klimaatkoffie, waar we duurzame onderwerpen bespraken. Dat heeft er toe geleid dat een aantal buren gezamenlijk zonnepanelen heeft aangeschaft. We zijn op fietstocht geweest naar de Hoge Born, dat was net een schoolreisje. Het sociale aspect van de wedstrijd bleek namelijk ook heel belangrijk. Ik woon hier nu dertien jaar, maar heb nu mijn buurtgenoten echt leren kennen."

De prijsuitreiking betekent niet het einde van de duurzame samenwerking op de Veerweg. "We gaan zeker door", zegt Van den Berg. "We willen het initiatief zelfs uit gaan breiden naar een klimaatbuurt. Op een infoavond van de gemeente over hoe we van het aardgas af moeten in de toekomst, hebben we buurtstraten als de Gen. Foulkesweg en de Veluviaweg ontmoet. We gaan nu samen met hen kijken hoe we gezamenlijke projecten kunnen opzetten." De Veerweg gaat de gewonnen prijs van 1.000 euro gebruiken voor energieadvies voor een gezamenlijke warmte-koudeopslag in de bodem. "Maar we kopen ook een cadeautje voor de deelnemers, want het was tenslotte een feest", lacht Van den Berg.

Meer berichten