Voor de digiborden maakt de School met de Bijbel 'De Kraats' nu gebruik van een dure straalverbinding. Het werkt, maar is verre van ideaal. Thuis huiswerk of een werkstuk maken is trouwens ook vaak lastig zonder goede internetverbinding (foto Doriet Willemen).
Voor de digiborden maakt de School met de Bijbel 'De Kraats' nu gebruik van een dure straalverbinding. Het werkt, maar is verre van ideaal. Thuis huiswerk of een werkstuk maken is trouwens ook vaak lastig zonder goede internetverbinding (foto Doriet Willemen). (Foto: Doriet Willemen)

Kraatsschool kijkt uit naar glasvezel

BENNEKOM/RENKUM - De leerkrachten en leerlingen van de Kraatsschool kijken al jarenlang met smart uit naar een betaalbare, stabiele en snelle internetverbinding. En ze zijn niet de enige. Veel bedrijven, ondernemers en gezinnen in het buitengebied zouden graag een glasvezelaansluiting hebben. Goed nieuws: er is een redelijke kans dat de aanleg eind dit jaar van start gaat.

Maar voordat het zover is moeten er nog een paar hobbels genomen worden. De eerste stap naar verglazing van het buitengebied is om de helft van de 2000 adressen in Gelderse Vallei- Zuid mee te krijgen. Glasvezel Buitenaf start begin mei met deze zogenoemde vraagbundeling. Leo Scharenborg, kwartiermaker van Glasvezel Buitenaf, legt het uit: "De dorpskernen hebben een paar jaar geleden al glasvezel gekregen, in het buitengebied van Lunteren wordt er nu ook aan gewerkt, maar het buitengebied van Bennekom is nog niet voorzien. De aanleg van glasvezel daar is voor ons pas rendabel als minimaal de helft van de adressen aangeeft mee te doen en een contract met een provider aangaat. Ik ben nu dus druk bezig om dit samen met de betrokken gemeenten, organisaties en bewoners te organiseren. Er komen informatieavonden en we werken met lokale ambassadeurs. Dat zijn bewoners van het buitengebied, die in hun omgeving uitleg kunnen geven over de voordelen van glasvezel, zoals zonder problemen je werkstuk voor school kunnen maken, de bouwtekeningen of andere data van je bedrijf versturen en televisie kijken zonder 'sneeuwbuien'. Mensen die ambassadeur willen worden, kunnen zich via onze website melden."
De Kraats, het buitengebied van Bennekom, maakt deel uit van Gelderse Vallei- Zuid, dat loopt van Veenendaal en Rhenen, langs Wageningen en Ede tot aan Renkum, Oosterbeek en Schaarsbergen. Peildatum van de vraagbundeling in Gelderse Vallei-Zuid is 9 juli. Wanneer minimaal 50% van de adressen op die datum zijn aangemeld, dan kunnen de voorbereidingen voor verglazing beginnen. De aanleg start vervolgens eind 2018 en de eerste aansluitingen kunnen in het voorjaar van 2019 gerealiseerd zijn. Naar verwachting is uiterlijk in het 4e kwartaal van 2019 het hele gebied klaar. En als de 50% niet gehaald wordt? "Dan is de kans op snel internet voorlopig bekeken en komt de Kraats weer onderaan het lijstje te staan", meldt Scharenborg. "Maar we hebben goede hoop dat dat niet zal gebeuren. De ervaring leert dat het – vaak met een flinke eindspurt – meestal wel lukt. Nu alleen nog even samen de schouders eronder zetten!"

Meer info en aanmelden ambassadeurs:
www.glasvezelbuitenaf.nl

Meer berichten