Maarten Tjallingii onthult de nieuwe naam van de snelfietsroute tussen Arnhem en Wageningen: Het Nederrijn-pad. (foto: Marnix ten Brinke)
Maarten Tjallingii onthult de nieuwe naam van de snelfietsroute tussen Arnhem en Wageningen: Het Nederrijn-pad. (foto: Marnix ten Brinke) (Foto: Marnix ten Brinke)

Snelfietsroute feestelijk geopend

OOSTERBEEK - Oud-wielrenner Maarten Tjallingii opende vorige week officieel de nieuwe snelfietsroute tussen Arnhem en Wageningen. Bij de spoortunnel in Oosterbeek werd de naam van de route onthuld: Het Nederrijn-pad.

Deze naam is niet zomaar gekozen. Hiervoor werd een wedstrijd uitgeschreven. "Er kwamen zo'n 400 namen binnen", vertelt Tjallingii. "Daaruit heeft een jury zo'n tien of elf namen gekozen. Vervolgens konden mensen stemmen en dat hebben zo'n 500 mensen gedaan. Uit die stemming kwamen weer drie opties naar voren, waaronder Bevrijdingspad en Velozoom." Uiteindelijk koos de jury (waar naast de oud-wielrenner ook een wethouder uit Wageningen en mensen vanuit ArtEZ en de Wageningen Universiteit in deelnamen) voor Het Nederrijn-pad.
Gedeputeerde Conny Bieze is blij met de naam. "Er zijn al meerdere snelfietsroutes in de provincie Gelderland en die hebben bijna allemaal de naam van een rivier. Denk aan het RijnWaalpad of MaasWaalpad. Het lijkt een soort traditie te worden."
Wethouder Jasper Verstand (D66) was ook aanwezig bij de opening en bedankt vooral de omwonenden van de route aan de Benedendorpsweg voor hun geduld. "We hadden eigenlijk gehoopt om voor de winter al klaar te zijn met de werkzaamheden, maar we hebben een aantal tegenslagen gehad waardoor het allemaal wat langer duurde. Hierdoor duurde de overlast voor bewoners ook langer, maar ik hoop dat ze, nu ze de fietsroute zien, het de overlast waard vonden."

Slimmer

Maarten Tjallingii hoopt dat de nieuwe snelfietsroute er voor zorgt dat meer mensen de fiets pakken in plaats de auto naar het werk of de studie. "Het fietsen kan geestverruimend werken", zegt hij. "Het is toch fantastisch dat je door het fietsen met allerlei nieuwe ideeën op je werk komt. Daarnaast is het bewezen dat je door te bewegen je hersenen traint. Je maakt hierdoor nieuwe neurale verbindingen. Je hersenen groeien als het ware. Eigenlijk wordt je door te fietsen dus een stuk slimmer. Wie wil dat nou niet?"
Ondanks de opening is de route nog niet helemaal af, vooral in Wageningen zijn nog ontbrekende delen. In Oosterbeek wordt de komende maanden gemonitord of de route wel veilig genoeg voor fietsers is. "Mocht blijken dat dit niet het geval is, dan zal de gemeente Renkum extra maatregelen treffen", aldus Verstand. "Bijvoorbeeld door een deel van de Benedendorpsweg als éénrichtingsverkeer in te richten voor auto's."

Meer berichten