Tri Pham onthuld ‘Doe geen kwaad’ in Speeltuin Tuindorp. (foto: Catalijn Adelmund)
Tri Pham onthuld ‘Doe geen kwaad’ in Speeltuin Tuindorp. (foto: Catalijn Adelmund)

Gedicht en kunstwerk 'Doe geen kwaad' onthuld

WAGENINGEN - In Speeltuin Tuindorp werd afgelopen zaterdag het gedicht 'Doe geen kwaad' in de vorm van een kunstwerk van René van Corven onthuld door Tri Pham. Het gedicht is door de kunstenaar letterlijk in metaal uitgesneden en langszij het meanderende looppad belegd.

In 2015 vroeg burgemeester Van Rumund aan Martijn Adelmund, de toenmalige stadsdichter, om een gedicht te schrijven over de geplande uitzetting van de 13 jarige Tri Pham en zijn ouders die een jaar voor zijn geboorte Vietnam ontvluchtten.

Het resultaat 'Doe geen kwaad' werd in maart van dat jaar door burgemeester Van Rumund voorgedragen op het malieveld in Den Haag en op Radio 1. Mede door deze actie werd uiteindelijk door staatssecretaris Dijkhoff een verblijfstatus verleend aan Tri en zijn familie. Voorafgaand aan de onthulling droeg de burgemeester het gedicht nogmaals voor.

Na de onthulling sprak Martijn Adelmund, die zelf warme herinneringen heeft aan Speeltuin Tuindorp, over het stalen gedicht: 'Staal is een levend materiaal. Er kwam vuur bij kijken om het zo te maken. Staal wordt gebruikt in oorlog, in strijd. Maar staal wordt ook gebruikt om te begrenzen, om mensen te ketenen. Iets dat in steen gebeiteld is dood en vredig, iets dat is staal uitgesneden is scherper dan dat. Staal is snijdend en gevaarlijk. Staal is het juiste materiaal om de felheid uit te drukken waarmee we dit recht - "doe geen kwaad, laat de kinderen spelen" - zouden moeten bevechten.'

Daarnaast prees hij Tuindorp dat zij destijds het initiatief namen om het gedicht, het kunstwerk in deze unieke speeltuin te realiseren.

Kijk voor meer informatie op http://www.speeltuin-tuindorp.nl

Doe geen kwaad
Wij stad van vrijheid
waar de Wereld staat
en 160 volken vreedzaam
wonen
wij zeggen doe geen kwaad


Leg het bitter van u af,
door crisis
angst en haat
laat het spel toch aan de
kinderen
onthoud het doe geen kwaad


Het is de oudste van alle wetten
die wordt van kracht als alles faalt
de rest is immers bijzaak
wij zeggen doe geen kwaad

Voorbij zijn slapeloze nachten
de actie is geslaagd
er bestaat dus toch
gerechtigheid
wij zeggen doe geen kwaad

Meer berichten