Wil Zwart kijkt toe hoe Ray Lord en burgemeester Geert van Rumund de Freedom Flame tulp dopen. (foto: Kees Stap)
Wil Zwart kijkt toe hoe Ray Lord en burgemeester Geert van Rumund de Freedom Flame tulp dopen. (foto: Kees Stap)

Gedoopte Freedom Flame tulp symbool voor leven in vrijheid

Door Kees Stap

WAGENINGEN - In de Grote Kerk op de Markt is vrijdag 4 mei de Freedom Flame tulp gedoopt door burgemeester Geert van Rumund en de Engelse oorlogsveteraan Ray Lord. De tulp is gekweekt in het Noord-Hollandse Sint Maarten en heeft de kleuren van een vlam.

Edith van de Bovenkamp en Wil Zwart komen uit Wieringerwerf en komen elk jaar naar Wageningen om te helpen bij de herdenking. Daar ontmoetten zij Nanda de Vries uit Wageningen. Het idee om een tulp te dopen komt van Mike Fuller uit het Engelse Hull. De drie dames ontmoetten hem in Wageningen tijdens de herdenking van 2014. Fuller was hier samen met een groep veteranen en nabestaanden om het vuur op te halen. Sindsdien komen ze jaarlijks naar Wageningen om het vuur te verversen.

Symbool voor vrijheid

"Mike dacht dat het een leuk idee zou zijn om een tulp te vernoemen", vertelt Wil Zwart. "We hebben snel een geschikte tulp gevonden, hij staat op een groot veld in Sint Maarten bij kweker Maveridge. We willen ze gaan verkopen zodat we bollen kunnen planten bij monumenten en begraafplaatsen We willen dan ook zitbankjes kopen die we op belangrijke historische plekken kunnen neerzetten. We hopen dat de tulp mensen weer bewust laat worden hoe goed we het hier hebben. Dat wij vrijheid hebben en anderen niet. Dat moet gewoon levend blijven. Je merkt dat mensen het toch steeds meer vergeten. En we mogen dit niet vergeten."

Trots

De 94-jarige veteraan Ray Lord doopte de tulpen door samen met de burgemeester flessen champagne over de bloemen uit te gieten. "Ik ben vereerd dat ik deze tulp heb mogen dopen", zei hij trots na de ceremonie.

Herdenking 4 mei

Het dopen van de tulp was een van de activiteiten tijdens de herdenking op 4 mei. De plaatselijke werkgroep 4 mei had een uitgebreid inhoudelijk programma samengesteld. Op diverse plekken in de stad werd verteld over Joodse onderduikers en het verzet in de oorlog. In de Grote Kerk was een speciale expositie over het Wageningse verzet met dit jaar speciale aandacht voor het verhaal van Henk Roskam. 's Avonds trokken zo'n 1.000 mensen in de Stille Tocht naar het monument op de Costerweg, waar de traditionele twee minuten stilte in acht werd genomen. De burgemeester hield daar een korte toespraak over verzet en onrechtvaardigheid, toen en nu. Na afloop werden kransen en bloemen gelegd bij het monument. Ook divterse Freedom Flame tulpen kregen daar een plek.

Meer berichten