Evelien Rutgers ontvangt van Kees Stap en Sjaak Driessen de Zilveren Camera voor haar Sinterklaasfoto. (foto: Jaap Mons)
Evelien Rutgers ontvangt van Kees Stap en Sjaak Driessen de Zilveren Camera voor haar Sinterklaasfoto. (foto: Jaap Mons)

Stilleven van Sinterklaas wint fotowedstrijd 'Feest?'

WAGENINGEN - Het grote boek van Sinterklaas, zijn bril, zijn ring en zijn baard. Die zijn te zien op de foto van Evelien Rutgers. Met haar foto won zij de Zilveren Camera, de prijs die de Camera Club Wageningen (CCW) jaarlijks uitreikt aan de winnaar van het jaarthema.

 Dat jaarthema was dit keer 'Feest?'. Toepasselijk in het jaar waarin de CCW het 50-jarig jubileum viert. Maar het vraagteken hoorde er nadrukkelijk bij, de CCW-leden werden daarmee uitgedaagd tot originaliteit. De CCW is in mei 1968 opgericht en heette tot 1977 nog Wageningse Dia- en Fotoclub. De vereniging heeft na 2000 de omslag gemaakt van analoge naar digitale fotografie. De circa 50 leden van de club houden zich bezig met fotograferen, individueel of samen tijdens workshops, projecten, uitjes en excursies. Daarna wordt elkaars werk besproken om vervolgens van elkaars opbouwende feedback te leren en de kwaliteit van het werk te verhogen.

De juryleden Sjaak Driessen, directeur van de bblthk, en Kees Stap, tekstschrijver en journalist, hadden weinig overleg nodig om de winnaar van het jaarthema te bepalen: "Deze foto doet wat met je. Het vraagteken achter Feest komt in deze foto het best tot zijn recht. Het roept allerlei vragen op, je kunt er je eigen verhaal bij verzinnen. Dat maakt de foto ijzersterk." Evelien Rutgers legt uit hoe zij de foto gemaakt heeft: "Ik heb Henk van der Linden gevolgd in zijn transformatie tot Sinterklaas. Prachtig om te zien hij van privépersoon helemaal groeide in zijn rol als Goedheiligman. Dit stilleven toont de attributen die daaraan bijdragen."

De ingezonden foto's van het jaarthema van de CCW zijn de hele maand mei te bezichtigen op de eerste verdieping van de bblthk.

Ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum organiseert CCW dit jaar ook een fotowedstrijd voor alle inwoners van Wageningen. Onderwerp is 'Wageningen, mijn stad'. Het onderwerp mag ruim worden geïnterpreteerd, maar moet wel aan twee criteria voldoen: een herkenbaar Wagenings onderwerp of aantoonbaar in Wageningen zijn gemaakt. Er zijn twee leeftijdscategorieën; scholieren lagere en middelbare school en volwassenen (inclusief studenten). Per categorie zijn drie mooie prijzen te winnen. Bovendien worden de winnende foto's in oktober en november tentoongesteld op de fototentoonstelling in museum de Casteelse Poort. Het gebruik van alle soorten camera's is toegestaan. Per persoon mogen maximaal drie digitale foto's worden opgestuurd naar cameraclubwageningen@gmail.com, onder vermelding van naam, adres en leeftijdscategorie. De uiterste inzenddatum is 24 juni.

Meer berichten