Hannie Preuter, Remco van Dijk en Linda Lingbeek organiseren veel acties om geld in te zamelen.
Hannie Preuter, Remco van Dijk en Linda Lingbeek organiseren veel acties om geld in te zamelen.

Eerste Wageningse editie Lock me Up Free a Girl slaat aan

Door Kees Stap

WAGENINGEN - Tien mensen laten zich volgende week op de Markt twaalf uur lang vrijwillig opsluiten in een hokje van 1 bij 2 meter. Dit doen zij in het kader van Lock me Up Free a Girl, een actie om geld in te zamelen in de strijd tegen kinderprostitutie. Op het terras Café de Tijd komen van dinsdag 15 t/m zaterdag 19 mei twee hokken te staan. Iedereen die het goede doel een warm hart toedraagt, kan een bedrag doneren, meedoen aan een loterij, of bieden op unieke veilingitems.

- De landelijke actie wordt al enkele jaren in diverse plaatsen gehouden. Wageningen doet dit jaar voor het eerst mee. Hannie Preuter en Linda Lingbeek zijn de regio-ambassadeurs die de actie in Wageningen samen met Remco van Dijk van De Tijd organiseren. Zij hebben gemerkt dat de actie aanslaat in Wageningen en omgeving. "Het leeft heel erg. We zijn er in geslaagd om tien deelnemers te werven die zich op laten sluiten en elk op hun eigen manier geld inzamelen. De Tijd heeft een speciaal driegangenmenu en een cocktail samengesteld. Een deel van die omzet gaat naar het geode doel. Ondernemers in Wageningen, maar ook in omliggende plaatsen als Renkum en Oosterbeek, ondersteunen de actie door allerlei leuke items beschikbaar te stellen voor een loterij waarvoor iedereen van 15 t/m 19 mei lootjes kan kopen. Ook burgemeester Geert van Rumund reageerde enthousiast. Hij gaat op dinsdag de eerste deelnemers opsluiten in hun hok. Daarnaast heeft hij een speciaal item ter beschikking gesteld voor onze veiling; de hoogste bieder mag een dagdeel met hem meelopen."

De opbrengst van de actie gaat volledig naar Free a Girl. Zij steunen organisaties in India en omliggende landen, die op gepassioneerde wijze strijden tegen kinderprostitutie. Dit doen ze door kinderen uit bordelen te bevrijden of van de straat te halen en een kans op een nieuwe toekomst te bieden. Zo zijn er al meer dan 4000 meisjes bevrijd. Ook heeft Free a Girl opvanghuizen uitgebreid en hebben ze de zorg voor, de begeleiding van en het onderwijs aan deze meisjes kunnen verbeteren. Maar ook in ons eigen land komen mensenhandel en gedwongen prostitutie van jonge meisjes nog vaak voor. Ook hier strijdt Free a Girl tegen dit onrecht.

Hannie en Linda hebben gedurende de week diverse activiteiten rond de hokken georganiseerd. Donderdagmiddag kunnen kinderen zich laten schminken. Op zaterdagmiddag geeft zanger Mitchell van Kleef een miniconcert. Kijk voor het hele programma en alle veilingitems op de Facebookpagina van Lock me up - Free a Girl Wageningen.

Meer berichten