Geslaagde opschoonvaart door Wageningse stadsgracht

WAGENINGEN - Blikjes, bierflesjes, chipszakjes, een kapotte schoen, een zitting van een stoel…. zo’n 50 Wageningers visten afgelopen zondag 181 kilo zwerfafval uit de stadsgracht tijdens de tweede opschoonvaart van Wageningen Schoon. De opschoonvaart is een leuke en leerzame activiteit voor het hele gezin. Vanuit de kano’s hoorde je enthousiaste én ontstelde geluiden. “Wat ligt er veel, je wordt er fanatiek van” en “Deze aansteker doet het nog!”.

Wageningen Schoon organiseerde zondag 13 mei de tweede opschoonvaart door de stadsgracht. Elke keer werkt Wageningen Schoon samen met Wageningse ondernemers, organisaties en bewoners. De gemeente zorgt voor bootjes, de kanovereniging De Bovenste Polder voer deze keer mee met hun eigen kano’s, de Brandweer takelde de kano’s over de stuw en het WICC zorgde voor koffie, thee en limonade voor de deelnemers. De Wageningse kunstenaar Marcel Reulen nam bovendien twee zakken met zwerfafval mee naar huis om daar een kunstwerk van te maken. Maar het meeste werk werd verzet door de 50 enthousiaste Wageningers die in de kano stapten en zwerfafval uit de stadsgracht visten. Eén van de jongste deelnemers was helemaal in z’n nopjes met zijn gevonden waterpistool: “En hij doet ’t ook nog, er zit al water in!”. Hij was zo trots op zijn vuilniszak met afval dat hij de zak mee naar huis wilde nemen. Dat vond zijn moeder te vies, maar het waterpistool mocht wel mee.

Hugo Hoofwijk, coördinator Wageningen Schoon: "Vorig jaar september organiseerden we de eerste opschoonvaart. Die was geïnspireerd op de geweldige actie van Giel van Ingen (nu 11 jaar) die met zijn kano de Wageningse stadsgracht schoonmaakte na het Bevrijdingsfestival. Onze eerste opschoonvaart was een groot succes, daarom is er vandaag weer één. Na het Bevrijdingsfestival maakten de gemeente en ACV geweldig snel de stad weer schoon en wij dragen graag bij door de stadsgracht aan te pakken". Ook dit jaar was er extra hulp van Giel, die zelf als eerste in het water lag met zijn kano. Hij kon niet wachten om de gracht aan te pakken. De Wageningse stadsgracht is een verzamelplaats voor zwerfafval. Flesjes, blikjes en zakjes worden in de gracht gegooid of waaien er in. Dat komt niet alleen in het water terecht, maar ook in de nesten van de watervogels. Zwerfafval kan ontzettend lang blijven liggen.

De Opschoonvaart is een leuke en leerzame activiteit voor het hele gezin. Kijk voor meer informatie over de volgende opschoonvaart en andere activiteiten van Wageningen Schoon op www.wageningenschoon.nl. Of volg Wageningen Schoon op Facebook, Instagram en Twitter.

Meer berichten