Tim Raats is de nieuwe eigenaar van het Dijkstoelhuis, dat op dit moment grondig wordt gerenoveerd. (foto: Kees Stap)
Tim Raats is de nieuwe eigenaar van het Dijkstoelhuis, dat op dit moment grondig wordt gerenoveerd. (foto: Kees Stap)

Eigenaar Dijkstoelhuis ziet nog kansen voor Grebbedijk 6 en 6a

WAGENINGEN - Op de vroege zondagochtend van 6 mei schrok Tim Raats zich rot. Terwijl hij uit zijn auto stapt, ziet hij de muur van Grebbedijk 6 en 6a instorten. "Ik riep meteen naar mijn vrouw waar de kinderen waren. Die zaten gelukkig nog in de auto. Maar eerder die week speelden ze gewoon nog langs de muur op de oprit naar ons huis. Je moet er niet aan denken wat er had kunnen gebeuren."

Door Kees Stap

Tim en Titina Raats zijn de nieuwe eigenaren van Grebbedijk 4, het Dijkstoelhuis. Sinds januari wordt dit pand grondig gerenoveerd, de familie Raats woont er zelf drie weken. Tim Raats legt uit waarom hij het pand heeft gekocht. "Als architect heb ik een voorliefde voor oude panden. Het Dijkstoelhuis is een Rijksmonument en daarmee een uniek stukje Wagenings cultureel erfgoed. Het leek eerst aan iemand anders verkocht te zijn, maar gelukkig kregen wij alsnog de kans. We knappen het nu helemaal op, naast woonhuis komt hier ook mijn kantoor."

Het pand van de buren op de Grebbedijk 6 en 6a is er minder goed aan toe. Tientallen jaren van achterstallig onderhoud hebben hun tol geëist. Het pand is dermate verwaarloosd dat de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) van plan is om de status van Rijksmonument op te heffen. Grebbedijk 6 en 6a zou daarna gesloopt kunnen worden.

Raats is het daar niet mee eens. "Ik heb de RCE een zienswijze gestuurd waarin ik betoog dat het nog niet te laat is. Met een goed plan kan dit pand van de ondergang gered worden. De bouwhistorische waarden zijn nog aanwezig en kunnen worden hersteld en geconserveerd. Hiervoor is wel haast geboden." Raats stelt met nadruk dat hij zijn zienswijze heeft ingediend als vakman en betrokken Wageninger en niet als boze buurman. "Op oude afbeeldingen zie je het Dijkstoelhuis en Grebbedijk 6 en 6a vanuit de haven naast elkaar staan. Ze versterken elkaar en daardoor zou sloop van een van beiden doodzonde zijn. En ik heb onderzocht dat het niet nodig is. Het instorten van de buitenmuur verandert daar niets aan, je ziet dat het casco intact is gebleven."

In afwachting van het besluit van de RCE laat Raats zijn woonplezier in het Dijkstoelhuis niet verpesten. "Het is lastig dat we nu geen gebruik kunnen maken van de westelijke toegang en dat onze plannen hierdoor vertraging oplopen. Maar onze renovatie gaat gewoon door. Ik kan mijn liefde voor oude panden hier helemaal in kwijt. Het wordt een prachtig pand op een toplocatie. En hopelijk gaat dat bij de buren ook nog gebeuren."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden