Woetstok 2017: Pink Floyd door Crazy Diamond. (foto: Johan Mulder)
Woetstok 2017: Pink Floyd door Crazy Diamond. (foto: Johan Mulder) (Foto: )

Woetstok werkt samen met Wageningen Schoon

Door Peter van Herpen

WAGENINGEN –In lustrumjaar 2018 wil de organisatie achter het Woetstok festival niet alleen wederom een podium bieden aan vele muzikanten, maar ook aan Wageningen Schoon en haar acties om iets te doen aan het zwerfafval in de stad .

"Wageningen Schoon is een burgerinitiatief", legt Hugo Hoofwijk uit. "We willen het de burgers makkelijker maken om zelf verantwoordelijkheid te nemen bij het opruimen van zwerfafval in Wageningen. We proberen zo veel mogelijk activiteiten aan te bieden die daartoe moeten leiden. Mensen hebben soms maar een klein duwtje in de rug nodig." Uiteraard is Wageningen Schoon ook actief betrokken om festivallocatie Torckpark na het Woetstok festival, dat op zaterdag 30 juni plaatsvindt, weer schoon en vrij van afval achter te laten.
Peter van Ernst zorgt vanuit de organisatie voor de coördinatie van de vrijwilligers. "Zonder de inzet van de vele vrijwilligers zou Woetstok niet kunnen plaatsvinden", benadrukt Peter. "We kunnen nog wel wat extra handjes gebruiken van vrijwilligers bij de opbouw van het muziekfestival. We willen dat het op een zo duurzaam mogelijke manier kan plaatsvinden. We kiezen in dat kader voor een goed doel met een echt Wageningse insteek. Dat past in het idee achter Woetstok dat het een festival moet zijn 'voor en door Wageningers'. Ook de deelnemende muzikanten moeten een duidelijk aantoonbare band hebben met Wageningen."


Recent kwam Wageningen Schoon nog in de aandacht met een grote schoonmaakactie in de Wageningse stadsgracht. Daar haalden zo'n vijftig Wageningers in kano's vele vuilniszakken op vol met rommel die in de stadsgracht dreef. "Wageningen Schoon organiseert ook wandelingen, waarbij deelnemers tijdens het wandelen meteen het zwerfafval oprapen dat ze tegenkomen", zegt Hugo. "De gemeente zorgt ervoor dat het zwerfafval afgevoerd wordt. We willen voor elk wat wils aanbieden met als doel: het verminderen van zwerfafval in Wageningen."
Peter van Ernst legt uit dat de organisatie bij Woetstok in meer opzichten duurzaam bezig is. "Bijvoorbeeld met het glaswerk", zegt hij. "Mensen drinken uit herbruikbare glazen bekers in plaats van uit 'weggooi glazen'. Want weggooi glazen laten toch hun sporen achter als ze vertrapt worden. De eetstalletjes werken met duurzaam bestek en borden."


Alles vindt plaats vanuit een sterke betrokkenheid met de stad Wageningen. Het past in het motto achter Woetstok: een festival voor en door Wageningers.

Meer berichten