Henk van Schaik gaf vorige week een lezing met als titel titel 'Once water was culture in Iran'.
Henk van Schaik gaf vorige week een lezing met als titel titel 'Once water was culture in Iran'. (Foto: )

Kick off van het Internationaal Cultureel Festival

WAGENINGEN - Het IRAN Festival vind plaats van 5 tot en met 8 juli (zie programma op www.cityofcultures.com). Donderdag 17 mei was de start met een voordracht in het Forum Gebouw op de Campus.

Door Ria Wigt

Henk van Schaik,een bekend Wagenings ingenieur met focus op water in Het Midden Oosten en Azië en Arash Salek, een Iraans architect met veel kennis over bouwwerken in Iran, hielden hun lezing met prachtige beelden in het FORUM Gebouw op de campus van WUR.

Hun lezing had als titel 'Once water was culture in Iran' en was vooral gericht op de eeuwenoude qanats, de irrigatiesystemen die al vijfeeuwen geleden in Iran werden gebruikt om steden van water te voorzien.

Iran alleen beschikt over meer dan 20.000 van deze ondergrondse uitgegraven en uitgehakte watertunnels met een totale lengte van tussen de 300.000 en 500.000 km, de afstand van de aarde tot de maan. Voor het woestijnland Iran waren deze qanats de levensaders voor de inwoners in het verleden.

In de afgelopen jaren zijn deze qanats veel minder gebruikt. Dammen en boorputten werden gebouwd in de tijd van de Sjah en daarna. Nu het grondwater steeds meer uitgeput raakt, wordt gesproken om de qanats weer meer te gaan gebruiken. Qanats worden momenteel meer gezien als een toeristisch object maar waren in het verleden zeer belangrijk op sociaal gebied. In vroegere tijden verdeelden speciaal aangewezen mannen - de Mirabs - het water onder de bevolking van de steden. Deze collectieve aanpak houd het midden tussen de Nederlandse waterschappen en een meer socialistische levens en landbouwpolitiek. Daarnaast werd in Iran water ook als een spirituele bron gezien, als de basis voor het leven.

In de laatste paar jaren zijn diverse organisaties uit Iran waaronder ICOMOS actief om de qanats in meerdere opzichten onder de aandacht te brengen. Als historische en toeristische objecten en om de Iraniers - stedelingen en boerenbevolking - een stabielere watervoorziening terug te geven.

De lezing van de beide experts gaf een interessante en onverwachte kijk op het IRAN van vroeger en nu. Een mooie start van het City of Cultures Festival met 4 dagen vol onverwachte en bijzondere facetten van het onbekende Iran. Film, Poëzie, Historie, Kunst, Muziek, Dans, Cabaret, beelden en zienswijzen elke dag aangevuld met lekker eten uit de Wereldkeuken!

Kijk voor meer informatie op www.cityofcultures.com

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden