Burgemeester Geert van Rumund, Yvette van Hasselt en Basem Aljaramani proosten op de opening van Soek Damascus.
Burgemeester Geert van Rumund, Yvette van Hasselt en Basem Aljaramani proosten op de opening van Soek Damascus. (Foto: )

Soek Damascus wordt een plek waar mensen elkaar ontmoeten

Door Kees Stap

WAGENINGEN - Op Koningsdag en Bevrijdingsdag kon Wageningen al kennis maken met Soek Damascus. Sinds vorige week is de zaak echt open. De Soek is een plek waar je kunt eten en drinken, kunst en kunstnijverheid kunt kopen en mensen uit andere culturen kunt ontmoeten.

Het pand op de hoek van de Hoogstraat en de Kapelstraat heeft de afgelopen maanden een metamorfose ondergaan. Soek is het Arabische woord voor markt. Soek Damascus heeft dan ook een fraaie Oosterse uitstraling met een opvallende fontein en kunstzinnig cementwerk gekregen. Maar ook de band met Wageningen wordt niet vergeten, oude foto's van de Wageningse markt nemen een prominente plek in. Bij Soek Damascus werken meerdere statushouders, die hopen hiermee een nieuw bestaan in Wageningen op te bouwen.

Soek Damascus is het initiatief van Basem Aljaramani en Yvette van Hasselt. Samen met aantal Wageningers hebben ze de Stichting Soek Damascus opgericht. Aljaramani is een vluchteling uit Syrië. Acht jaar geleden woonde hij al eens in Wageningen, maar hij werd toen terug gestuurd naar zijn geboorteland. Toen de oorlog daar weer in volle hevigheid losbarstte, vluchtte hij opnieuw. Via een gevaarlijke boottocht van Turkije naar Griekenland, belandde hij uiteindelijk in Hongarije. "Ik wilde graag opnieuw naar Wageningen, ik kende daar nog mensen van een paar jaar eerder waaronder Yvette. Ik vond het een mooie rustige stad, daar wilde ik graag met mijn vrouw en dochters een nieuwe start maken."

Aljaramani was in zijn geboorteland dierenarts, maar verwachtte niet daar in Nederland een baan in te vinden. Een Soek leek hem wel een haalbare kaart. Door onder andere bijdragen van de provincie Gelderland, de Rabobank en het VSB-fonds is het Soek Damascus gelukt om een pand te huren en dat grondig te verbouwen. Aljaramani en Van Hasselt zijn dankbaar voor de vele hulp die zij hebben gekregen. "Met heel ons hart zeggen we dank je wel aan alle Wageningers die ons hierbij geholpen hebben."

De officiële opening van Soek Damascus werd verricht door burgemeester Geert van Rumund. Hij noemde Soek Damascus ook de Soek van Wageningen. "Een prachtige plek waar verschillende culturen bij elkaar gebracht worden. Ik hoop dat de verbinding hier daadwerkelijk plaats kan vinden. Elkaar ontmoeten, iets van elkaar leren en samen plezier maken. Dat kan door middel van taal, muziek, cursussen en kunst. Maar wat vooral helpt is samen eten en drinken."

Meer berichten