Tijdens zijn afscheidsrede zong Han ter Maat het gedicht 'Liedje' van Judith Herzberg. (foto: Kees Stap)
Tijdens zijn afscheidsrede zong Han ter Maat het gedicht 'Liedje' van Judith Herzberg. (foto: Kees Stap) (Foto: )

Han ter Maat neemt afscheid met emotionele toespraak

Door Kees Stap

WAGENINGEN 0 Op een drukbezochte receptie in het stadhuis heeft Han ter Maat vrijdag afscheid genomen als wethouder. Noodgedwongen, want hij was dolgraag nog vier jaar doorgegaan. In een emotionele toespraak en een afsluitend lied stak Ter Maat zijn ergernis, teleurstelling en bezorgdheid niet onder stoelen of banken.

Wat Ter Maat vooral steekt is het feit dat hij tot op de dag van vandaag niet weet waarom hij en zijn Stadspartij na de verkiezingen niet mee konden onderhandelen. "Tot op de dag van vandaag krijg ik nog altijd van heel veel mensen in de stad vragen: 'Wat is er gebeurd? Wat speelt er allemaal? Waarom is er niet onderhandeld met jullie? Waarom zitten jullie en zit jij niet meer in het nieuwe college ondanks de winst? De uitslag is toch duidelijk? Of is het een persoonlijke afrekening? Spelen er dingen die wij niet mogen weten? Op al deze vragen van inwoners van onze stad moet ik nog steeds het antwoord schuldig blijven. Eenvoudigweg omdat ik het zelf ook niet weet.'

Ter Maat stelt dat de zes weken na de verkiezingen een donkere schaduw werpen op zijn vier jaar als wethouder. "Dat komt in het bijzonder omdat er met mij als toenmalige collega-wethouder in de weken na de verkiezingen geen enkel woord is gewisseld over de keuze, strategie of overwegingen om ons als Stadspartij en mij als beoogd wethouder buitenspel te zetten. In mijn ogen zijn we als college vier jaar succesvol en collegiaal opgetreden. Zelf ben ik trots op wat we bereikt hebben. Dat ik nooit uitleg heb gekregen over waarom we dat niet voort konden zetten, doet mij nog steeds echt pijn."

Ook in politieke zin vindt Ter Maat het betreurenswaardig dat het zo verlopen is. "Dat vind ik omdat we als stad voor opgaven staan waar breed maatschappelijk draagvlak onder alle inwoners essentieel is: bijvoorbeeld het samenleven met vele verschillende groepen inwoners in onze stad, het sociaal domein, betaalbare woningen voor een ieder en de klimaatambities."

Nu het wethouderschap echt voorbij is, wil Ter Maat eerst goed uitrusten. "Ik ben dol op muziek, eind juni speel ik weer mee op Woetstok. Ook heb ik het hardlopen weer opgepikt. Daarnaast ben ik weer begonnen met mijn adviesbureau, daar ga ik mensen helpen die klem zitten op het gebied van ruimtelijke ordening. En over vier jaar ben ik pas 71, als ik fit blijf denk ik dat ik me gewoon weer beschikbaar stel als wethouder. Want het blijft een voorrecht dat ik vier jaar wethouder heb mogen zijn in deze prachtige stad."

Meer berichten