Het bestuur tijdens de jaarvergadering van Oud-Wageningen in 1977.Van links naar rechts: Anton Zeven, Lucy Elders-Vonk, Jan de Goede, Anton Steenbergen en Ad Rietveld. (foto: HV Oud Wageningen / A.G. Steenbergen)
Het bestuur tijdens de jaarvergadering van Oud-Wageningen in 1977.Van links naar rechts: Anton Zeven, Lucy Elders-Vonk, Jan de Goede, Anton Steenbergen en Ad Rietveld. (foto: HV Oud Wageningen / A.G. Steenbergen) (Foto: )

Historische Vereniging Oud Wageningen bestaat 45 jaar

WAGENINGEN - "Boven Wageningen houden wij een vergrootglas. Al 45 jaar belicht de Historische Vereniging Oud Wageningen het verleden van de stad." Frits Huijbers, de voorzitter van de vereniging, weet het zeker: "Al die honderden publicaties, de vele foto's en de historische lezingen zijn boeiend voor alle Wageningers, lid of nog geen lid van onze vereniging."

De Historische Vereniging Oud Wageningen bestaat 45 jaar. Zo lang bezig zijn met geschiedenis van de stad heeft het nodige opgeleverd. In het documentatiecentrum, met meer dan 3500 foto's, ansichtkaarten, prenten en plattegronden, bijna 1500 boeken en 2000 krantenartikelen, kan iedereen terecht voor informatie Het resultaat van dit 45 jaar bouwen aan 'de collectie' heeft Oud Wageningen een hele reeks uitgaven over het Wagenings erfgoed uitgebracht, in eigen beheer, maar ook in samenwerking met museum De Casteelse Poort, de Camera Club Wageningen, de bblthk en anderen.
Trots is de Historische Vereniging Oud Wageningen op haar prachtige tijdschrift, dat de laatste jaren inhoudelijk en van vormgeving aanzienlijk verbeterd is. Ook de lezingen, die vaak zo'n 100 toehoorders trekken, leden en niet-leden, belichten op boeiende wijze tal van aspecten van de geschiedenis van Wageningen.
'Bevordering van de kennis van de geschiedenis van Wageningen' luidt de doelstelling van de Historische Vereniging Oud Wageningen. Daar werkt de vereniging aan in samenwerking met De Casteelse Poort, het Gemeentearchief, de regio-archeoloog en andere organisaties die het Wagenings historisch erfgoed als onderwerp hebben. Zo zoekt Oud Wageningen samen met Wageningen Monumentaal naar een 'levende functie' voor het Theekoepeltje. Ook werken we mee aan het terugbrengen van oude muurreclames in de stad, en onderzoeken we of de oude STDB-klok (voorheen Ambachtsschool) een nieuw leven kan krijgen.
Om het 45-jarig bestaan van Oud Wageningen te vieren, staan bestuur en vrijwilligers op zaterdag 16 juni van 10.00 tot 16.00 uur bij de fontein op de markt de nieuwste editie van het tijdschrift uit te delen. Een cadeautje met een doel, namelijk leden werven die Oud Wageningen willen steunen.


"Ruim 600 leden, waarvan velen zich als vrijwilliger inzetten in het documentatiecentrum of in een van de werkgroepen, maken het werk van de vereniging nu mogelijk", aldus voorzitter Huijbers. "We hopen de komende jaren te kunnen groeien, dan kunnen we nog meer aspecten van het Wageningse verleden voor Wageningers toegankelijk maken."

Kijk voor meer informatie op www.oudwageningen.nl.

Meer berichten