Leerlingen van de Vakschool en WUR-studenten steken de kaarsjes van de WURteltaart aan. (foto: Kees Stap)
Leerlingen van de Vakschool en WUR-studenten steken de kaarsjes van de WURteltaart aan. (foto: Kees Stap) (Foto: )

100 Jaar WUR in de stad: "Wij zijn allemaal Wageningers"

WAGENINGEN - Wageningen University & Research (WUR) viert dit jaar het honderdjarig bestaan met diverse evenementen. Afgelopen weekend deden zij dat samen met heel Wageningen onder het motto '100 jaar WUR in de stad'. Twee dagen lang was er van alles te doen voor inwoners, studenten en medewerkers.

Het feest werd op het bordes van het stadhuis aan het Raadhuisplein geopend door burgemeester Geert van Rumund en Louise Fresco, de bestuursvoorzitter van WUR. In de afgelopen eeuw is WUR volgens Van Rumund een begrip geworden. "Internationaal misschien nog wel meer dan nationaal. Want de WUR is van belang voor de hele wereld. Met vraagstukken over voedselvoorziening en de verandering van het klimaat is WUR van belang voor de hele wereld."

Volgens Van Rumund horen de stad en WUR bij elkaar. "Ik ben dan ook heel blij dat WUR die band tussen universiteit en stad waardeert en het jubileumfeest niet alleen op de Campus viert, maar ook veel activiteiten in en met de stad organiseert." Maar de stad en de universiteit weten elkaar buiten het eeuwfeest om ook steeds beter te vinden volgens Van Rumund. "Een mooi voorbeeld hiervan is het thema voedselverspilling. Omdat het zo goed bij de identiteit van Wageningen past, zijn we graag een levende proeftuin. In de Jumbo supermarkt staat hiervoor een speciaal winkelschap onder de titel 'Verspilling is verrukkelijk'. Om deze samenwerking te symboliseren had Van Rumund voor Fresco een bijzonder cadeau in petto; een kromkommersoep gemaakt van groente die anders weggegooid zou worden.

Fresco vond het fantastisch om honderd jaar WUR samen met de stad te vieren: "Er is geen universiteitsstad waar de verbinding zo zichtbaar verweven is. Denk aan alle mensen die hier na het studeren blijven wonen, of later weer terugkeren. Eenmaal een Wageninger, altijd een Wageninger. Waar mensen ook wonen of, het is bijzonder hoe zij hun identiteit ontlenen aan deze stad en universiteit. Wij zijn allemaal Wageningers."

Om het eeuwfeest te vieren werd het publiek getrakteerd op een stukje veganistische worteltaart, voor de gelegenheid omgedoopt tot WURteltaart. De verbinding met de diverse groepen in de stad werd gesymboliseerd, doordat de taart de taart was gebakken door leerlingen van de Rijn IJssel vakschool met maar liefst 13 kilo wortelen van zorgboerderij de Hoge Born.

Meer berichten