Stevie Wonder door Superstition. (foto: Johan Mulder)
Stevie Wonder door Superstition. (foto: Johan Mulder) (Foto: )

Woetstok wordt iets bijzonders in lustrumjaar 2018

Door Peter van Herpen

WAGENINGEN - Woetstok Wageningen muziekfestival viert het eerste lustrum. "We hebben gekozen voor een iets andere aanpak", zegt Casper Bijl namens de organisatie. Woetstok gaat over live muziekuitvoeringen door gelegenheidsformaties, die speciaal daarvoor zijn samengesteld. Het wordt iets bijzonders dit jaar.

"Dat komt onder meer tot uiting in een andere inrichting van het festivalterrein", legt Casper uit. "Het muziekpodium komt op een andere plek te staan. Daarmee wordt de indeling van het Torckpark een stuk sfeervoller en knusser en leidt het tot minder geluidsoverlast voor omwonenden. We maken weer een professionaliseringsslag. We doen nog meer aan veiligheid, uitstraling en sfeerverlichting." Er is op zaterdag 30 juni een divers aanbod aan activiteiten, ook voor kinderen. Het middaggedeelte is voor de hele familie. In de avond komen de echte muziekliefhebbers meer aan hun trekken.
Finn Groenestein is een van de drie bandcoaches, die toezien op het kwaliteitsniveau van de optredende muziekformaties. "Het muziekniveau ligt weer een stukje hoger", zegt hij. "De artiesten zwepen elkaar op om een zo goed mogelijke muziekact neer te zetten." Alle leden van het organisatieteam hadden via een 'democratisch selectieproces' invloed op de uiteindelijke samenstelling van het muziekprogramma met dertien acts. "Ze dienden ieder voor zich hun eigen lijst in met hun persoonlijke voorkeur", vertelt mede organisator Rien Bouwmeester. "Daarna werden de stemmen opgeteld. Uiteindelijk werd zo het definitieve programma met dertien optredens samengesteld. Daarbij werd gekeken of de muzikanten ook echt een directe of indirecte band hadden met Wageningen, bijvoorbeeld omdat ze in Wageningen gewoond hadden of nog wonen. En of de act die zij op het podium willen presenteren, ook muzikaal en kwalitatief haalbaar is." Bandcoach Finn Groenestein vult nog aan: "De muzikanten moeten qua moeilijkheidsgraad van de muziekuitvoering ook aankunnen wat zij op het podium willen brengen."
De geldt bijvoorbeeld voor de vertolking van Prince door een gelegenheidsformatie van niet minder dan dertien muzikanten. Hierbij is sprake van een hoog niveau. Dat geldt ook voor de vertolking van de muziek van Chic. Het gaat om lastig muzikaal repertoire dat veel eist van de kwaliteiten van de muzikanten. "En we hebben sowieso een spectaculaire afsluiter," kunnen Rien en Finn al verklappen.
Woetstok begint zaterdag 30 juni om 13.00 uur en eindigt om 24.00 uur.

Meer berichten