Jeanette Hellegering zwaait het fietsende duo Mien en Pauline Wisgerhof uit. (foto: Kees Stap)
Jeanette Hellegering zwaait het fietsende duo Mien en Pauline Wisgerhof uit. (foto: Kees Stap) (Foto: )

Rijden op een duofiets van Fietsmaatjes is plezier voor twee

WAGENINGEN - Vrolijk sturen Pauline en Mien Wisgerhof`vanaf het terrein van Rumah Kita hun bijzondere fiets de Van Uvenweg op. Jeannette Hellegering zwaait hen uit en wenst ze een prettige fietstocht. Dat zal wel lukken, want met de speciale duofiets kan de 92-jarige Mien samen met haar schoondochter Pauline gezellig en actief op stap.

De duofiets is eigendom van de Stichting Fietsmaatjes Gelderse Vallei. Dit project is vorig jaar van start gegaan in Bennekom. Het bleek zo'n succes dat het nu is uitgebreid naar Wageningen. Sinds 1 juni staat er bij Rumah Kita een elektrische duofiets waar iedereen die niet zelfstandig kan fietsen, gebruik van kan maken. Een vrijwilliger of een zelf meegebrachte begeleider stuurt en trapt, de deelnemer kan desgewenst meetrappen. De fiets is heel wendbaar: met de twee wielen achter en één voorwiel kan de fiets om zijn eigen as draaien.

Pauline Wisgerhof en Jeanette Hellegering zijn de Wageningse contactpersonen voor Fietsmaatjes. Zij leggen het principe van het project uit. "Het is bedoeld voor ouderen, maar ook mensen met een lichamelijke beperking en of een tijdelijke blessure. "Veel van de deelnemers hebben altijd graag gefietst en zijn graag buiten, maar dat gaat helaas niet meer zelfstandig. De duofiets is daarvoor een ideale oplossing Omdat je naast elkaar zit op de fiets, is het gezellig om samen op pad te gaan. Je maakt een praatje en geniet ondertussen van het fietsen en de mooie omgeving. Het fietsen op een duofiets is met recht plezier voor twee!"

Deelnemers die gebruik willen maken van de duofiets kunnen voor 15 euro een vijfrittenkaart aanschaffen. Na het afschrijven van de fiets kunnen zij die zeven dagen per week tussen 8.00 en 20.00 uur gebruiken. Zij kunnen gekoppeld worden aan een vrijwilliger, of hun eigen begeleider meenemen.

Fietsmaatjes kan ook nog vrijwilligers gebruiken. "We hebben al meerdere mensen die zich aangemeld hebben, dat varieert van studenten tot pensionados. Maar we willen graag meerdere vrijwilligers per deelnemer hebben", zeggen Pauline en Jeannette. "Op die manier zijn we heel flexibel en kan de deelnemer op pad wanneer hij of zij dat wil. En als dat kan met een vertrouwd iemand waarmee je vaker gaat fietsen, dan is dat extra prettig."

Wilt u zich aanmelden als deelnemer of vrijwilliger? Of wilt u meer informatie? Kijk dan op wageningen.fietsmaatjesgeldersevallei.nl, of stuur een e-mail naar wageningen@fietsmaatjesgeldersevallei.nl.

Meer berichten