Theo de Bruijn, Anne Janssen en Annelies Barnard hebben de intentieverklaring ondertekend. (foto: Kees Stap)
Theo de Bruijn, Anne Janssen en Annelies Barnard hebben de intentieverklaring ondertekend. (foto: Kees Stap) (Foto: )

Bewoners Benedenbuurt willen met warmtenet van het gas af

WAGENINGEN - Het is een actueel onderwerp, we moeten van het gas af. Vanwege het milieu, maar ook vanwege de aardbevingen in Groningen. Maar hoe gaan we dat doen en wie gaat dat betalen? Bewoners in de Wageningse Benedenbuurt zijn zich hier al langer van bewust en zijn al enkele jaren aan het onderzoeken of de buurt een duurzaam warmtenet kan krijgen.

Vorige week is een belangrijke stap in de dit proces gezet. Samen met de Woningstichting en de gemeente Wageningen heeft de Coöperatie Benedenbuurt in oprichting een intentieverklaring getekend voor het project Benedenbuurt Coöperatief naar Duurzame Warmte. De partijen hebben de wens dat er gelijktijdig met de rioleringsvervanging in een deel van de Benedenbuurt een duurzaam warmtenet aangelegd wordt. Het gaat om het gebied tussen de Diedenweg, Geertjesweg, Postjesweg en Ritzema Bosweg. De wijk kan hiermee op termijn van het aardgas af.

Het idee is voortgekomen vanuit een bewonersinitiatief waaruit binnenkort een bewonerscoöperatie wordt opgericht. Theo de Bruijn, beoogd voorzitter van deze coöperatie; "Wij onderzoeken gezamenlijk of het overstappen van aardgas naar een duurzaam warmtenet kostenneutraal kan voor bewoners van onze buurt. Als coöperatie zouden we een dergelijk net graag willen beheren om ook op langere termijn grip te hebben op de kosten en eventuele baten ten goede van de wijk in te kunnen zetten."

In de wijk staan zowel woningen van particulieren als huurwoningen van de Woningstichting. Annelies Barnard, directeur van de Woningstichting. "Wij staan zeer positief tegenover dit bewonersinitiatief. We lichten onze huurders in de wijk hierin voor en bevelen hen van harte aan om mee te doen." De gemeente onderzoekt of het mogelijk is het warmtenet en de bron hiervoor in eerste instantie zelf aan te leggen en na aanleg over te dragen aan de bewonerscoöperatie.

Wethouder Anne Janssen ; "Het is een belangrijke stap in onze ambitie naar een toekomst zonder aardgas. De transitie naar een duurzame energievoorziening leidt tot grote veranderingen. Daarom is het essentieel dat we deze opgave samen en met de buurt doen. Door een gezamenlijke aanpak te ontwikkelen werken we aan een betaalbaar en duurzaam verwarmd Wageningen."

Meer weten over dit duurzame initiatief? Zaterdag 30 juni zendt 1Vandaag een reportage uit voer de Benedenbuurt. Kijk ook op www.wageningenwoontduurzaam.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden