Jan Janssen bedankt alle vrijwilligers van de Toerclub Wageningen voor de prachtige dag. TCW-voorzitter Arnold Winkel kijkt tevreden toe.
Jan Janssen bedankt alle vrijwilligers van de Toerclub Wageningen voor de prachtige dag. TCW-voorzitter Arnold Winkel kijkt tevreden toe. (Foto: )

Jan Janssen geniet met volle teugen van zijn eigen klassieker

WAGENINGEN - "Wat is het een fantastische dag." Jan Janssen was zaterdag vol lof over de organisatie van de Janssen Classic. "Mooi weer, een prachtig parcours en vele vrijwilligers die er alles aan doen om de deelnemers een prachtige fietstocht te laten beleven."

Door Kees Stap

Dit jaar is het vijftig jaar geleden dat Jan Janssen de Tour de France won. Reden voor de organiserende Toerclub Wageningen (TCW) om hier bij de 33e editie van de Jan Janssen Classic extra aandacht aan te besteden. Jan Janssen en zijn jarige vrouw Cora werden dan ook door TCW-voorzitter Arnold Winkel letterlijk in de bloemetjes gezet. Het was trouwens spannend of Janssen wel in Wageningen aanwezig kon zijn bij zijn eigen klassieker. Laat staan dat hij nog mee kon rijden. Tien dagen voordien was hij lelijk gevallen bij een fietstochtje. Maar gelukkig bleken de verwondingen mee te vallen en kon Janssen de fiets pakken voor een kort rondje van zeventig kilometer. Lang genoeg vond hij: "Die korte steile klimmetjes worden toch elk jaar iets lastiger voor me."

De Jan Janssen Classic, de mountainbike-versie heet Hel van Wageningen, is dan ook een van de zwaarste toertochten van Midden-Nederland. Het parcours maakt het al zwaar, voor sommigen waren de hoge temperaturen nog een extra hindernis. Anderen genoten juist van het zomerse weer, zij waren blij dat het in tegenstelling tot de twee voorgaande jaren niet regende. De deelnemers konden kiezen uit afstanden van 70, 110, 125, 150 en 200 kilometer. De mountainbikers hadden de keuze uit 60 of 100 kilometer. Voor elk wat wils, maar elke route kent het nodige klimwerk. Klims als de Grebbeberg, de Italiaanse Weg en de Emmapyramide zijn notoire kuitenbijters.

De bijna 4.000 deelnemers konden de lovende woorden van Jan Janssen over de organisatie door TCW alleen maar beamen. De start van de tocht verloopt vlotjes. Deelnemers kunnen parkeren op de campus van de universiteit en binnen enkele minuten heb je in Sporthal De Bongerd je startkaart en kun je op weg. Onderweg staat de route duidelijk aangegeven met speciale pijlen, zodat fout rijden vrijwel onmogelijk is. Op gevaarlijke punten op de route staan verkeersregelaars, zodat oversteken een stuk veiliger wordt. Ook de verzorging van de fietsers is prima geregeld. Er worden op meerdere plekken broodjes, bananen, koeken en sportdrank uitgedeeld, zodat je niet bang hoeft te zijn voor de befaamde hongerklop. Vanwege het warme weer had TCW ook voor voldoende water onderweg gezorgd.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden