Met Samira Golbaz en Hamid Motebassem kwam de rustgevende setar muziek op het podium. (foto: Persian Dutch Network)
Met Samira Golbaz en Hamid Motebassem kwam de rustgevende setar muziek op het podium. (foto: Persian Dutch Network) (Foto: )

Het Iran Festival was een groot succes

WAGENINGEN - Het IRAN Festival van de Stichting City of Cultures was een groot succes. Donderdagavond een volle bak met de film The SALESMAN. We zagen op indringende wijze het leven van alledag in het huidige Perzië met al zijn beperkingen. Het lekkere eten, een mooie film en alle inzet van Movie W maakten deze avond een groot succes.

Door Ria Wigt

Vrijdag was de opening van de Kunstexpositie. Prachtige schilderijen, foto's en beeldhouwwerken stonden in beide foyers van Junushoff. Er was een grote opkomst bij de opening door Wethouder Peter de Haan. Sarah Tabrizi 's optreden 'Human Library' maakte grote indruk. Een verdwaasde vrouw gaat door de stad en stelt vragen aan de omstanders. Niemand begrijpt haar en ze wordt steeds wanhopiger. Uiteindelijk komt iemand naar voren die haar in de armen sluit zonder op de taal te letten. Vrijdagavond vertelde Dr. Ab de Jong van de Leidse universiteit in een overzichtelijke voordracht over de geschiedenis en de achtergronden van het Perzische Rijk tot het hedendaagse Iran. Een boeiende uitleg met mooie beelden, hierdoor kregen we een goed historisch perspectief. Daarna volgden de dichters Nafiss Nia en Anthonie Holslag. Afgewisseld met mooie Iraanse muziek van Ziba Nillian en Marc Constandse op de bandoneon. Vervolgens traden de drie stadsdichters, Laurens van der Zee, Martijn Adelmund en Ivanka de Ruijter op met eigen werk. Na afloop werd de CD van het Farah Diba Koor uit 1978 gepresenteerd. Door de revolutie was deze tegen gehouden en nu pas een maand geleden beschikbaar gekomen.

Op zaterdagochtend werd de kunstexpositie uitgebreid met bijdragen van Maryam Entezami met prachtige authentieke kledingstukken uit Iran van vroeger en nu. Vaak handgemaakt, met onderdelen van oude kledingstukken. Maryam organiseert overal in de wereld exposities van haar bijzondere kledingstukken. Voor ons speciale Iran Festival kwam zij graag naar Wageningen met een deel van haar werk. Een prachtige kaftan - handgemaakte zijde - werd door haar aan ons festival geschonken zodat de veilingopbrengst daarvan naar het Droomreisje kan gaan. In de namiddag kwamen de grote artiesten binnen. Ook Burgemeester Geert van Rumund kwam naar de Junushoff om initiatiefnemer Masood Eslami te huldigen met het Wageningse Erezilver. Masood kreeg grote lof vanwege zijn vele bijdragen aan de Wageningse Gemeenschap op cultureel, sociaal en economisch gebied.

In de avond bracht Helia Bandeh ons in vervoering met haar visie op de Iraanse traditionele en authentieke dans. Haar uitleg was zeer beeldend. Met Hamid Motebassem en Samira Golbaz kwam de rustgevende setar muziek op het podium. Zij zijn beide zeer hoog geschoold in deze typische Iraanse cultuur en geven concerten over de hele wereld. Zij vormden een mooi Iraans muzikaal intermezzo. Farbod Moghaddam liet ons lachen en realiseren hoe de Iraanse en Nederlandse cultuur verschillen. Farbod won enige maanden terug de Nederlandse Cabaretprijs 2018 in Leiden, gejureerd en uitgereikt door de Wageningse schouwburgdirecteur Loek Buys. Masood Eslami sloot de avond af met een prachtig gedicht van eigen hand en een grote dank aan alle instanties, vrijwilligers, donateurs die het IRAN Festival tot zo'n groot succes gemaakt hebben. DJ Reyario sloot af met gezellige dansmuziek. Een mooie avond was voorbij. Op naar een volgend festival over twee jaren!

Het Droomreisje voor de Wageningse kinderen en hun ouders en de bijdrage aan het Gehandicaptenhuis in Iran kunnen hierdoor volop in gang gezet worden. De eerste Droomreis is op vrijdag 17 augustus. De Stichting werkt met vereende kracht eraan om niet lang daarna de tweede trip te plannen met alle gulle bijdragen.

Meer bijdragen zijn steeds welkom. Zie www.cityofcultures.com.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden