Koen Jansen, Ellen Brouwer, Joep van der Zanden, Dionne Ruijter, Daan Reijnen, Matthijs Herpers en Robin Klamer zijn de nieuwe organisatoren van de Veluweloop.
Koen Jansen, Ellen Brouwer, Joep van der Zanden, Dionne Ruijter, Daan Reijnen, Matthijs Herpers en Robin Klamer zijn de nieuwe organisatoren van de Veluweloop. (Foto: )

Nieuw elan voor de Veluweloop

WAGENINGEN - De Veluweloop is de mooiste hardloopestafette van Nederland. Al 36 edities lang genieten honderden hardlopers 90 kilometer lang van de mooie omgeving van Wageningen. De laatste jaren loopt de belangstelling echter flink terug. Maar er is goed nieuws. Een commissie van voornamelijk studenten gaat nieuw leven blazen in de estafetteloop.

Door Kees Stap

Drijvende kracht achter de nieuwe organisatie is Koen Jansen, vierdejaarsstudent Bos- en Natuurbeheer. Hij is lid van studentenatletiekvereniging Tartlétos en is ondanks zijn jonge leeftijd al een Veluweloopveteraan. Op zijn achtste liep hij al mee met het team van zijn ouders. Later deed hij mee met een team van Tartlétos. Vorig jaar was Jansen actief als vrijwilliger bij de Veluweloop. Omdat hij vond dat er een en ander verbeterd kon worden, meldde hij zich bij de evaluatie.

De organiserende stichting van de Veluweloop was blij met de hulp van Jansen. Zodanig dat zij vroegen of hij niet het initiatief wilde nemen voor een nieuwe organisatie. De kar van de Veluweloop werd namelijk vooral getrokken door vijftigplussers. De wens was om net als vroeger de organisatie in handen van studenten te geven. Jansen ging aan de slag en wist bij Tartlétos en burgeratletiekvereniging Pallas '67 enthousiaste medestanders te vinden. Het nieuwe team bestaat uit vijf studenten en twee afgestudeerden. Zij worden op de achtergrond met raad en daad bijgestaan door de oude organisatoren.

De nieuwe club is sinds dit jaar fanatiek aan de slag. Hun doel is om op zaterdag 13 oktober honderd teams aan de start te krijgen. Vorig jaar stopte de teller bij 67 teams, twee jaar geleden werd de Veluweloop bij gebrek aan deelnemers zelfs afgelast. Ellen Brouwer en Daan Reijnen zijn twee van de nieuwe jonge honden. Zij vertellen dat er vooral gemikt wordt op meer studententeams en medewerkers van de WUR. "Dat aantal zag je de afgelopen jaren drastisch teruglopen. En dat terwijl de studentenaantallen maar blijven stijgen. Daarom zetten we bij de werving flink in om hen enthousiast te krijgen. Wat is er nou leuker dan samen met je studiegenoten of collega's een dag sportief bezig te zijn in deze mooie omgeving? Het gaat daarbij absoluut niet alleen om topsport, ook de gezelligheid staat hoog in het vaandel. Wij organiseren na afloop een gezamenlijke maaltijd en er is een slotfeest."

De inspanningen van de organisatie lijken hun vruchten af te werpen. Begin juli stond de teller al op 24 aangemelde teams. Brouwer en Reijnen denken dat dat aantal bij aanvang van het nieuwe studiejaar flink gaat stijgen. "Op de introductiedagen in augustus en bij de start van het nieuwe studiejaar gaan we flink publiciteit maken. We hebben de Veluweloop om die reden ook verplaatst naar oktober. Dan kan iedereen nog lekker trainen om goed voorbereid aan de start te staan!"

Meer informatie en aanmelden op www.veluweloop.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden