Sofie Houba (nr 9, voor tweede van rechts) en haar teamgenoten op het EK beach soccer.
Sofie Houba (nr 9, voor tweede van rechts) en haar teamgenoten op het EK beach soccer. (Foto: )

Sofie Houba geniet met volle teugen op EK beach soccer

WAGENINGEN - Terwijl in Rusland de grote sterren het WK voetbal speelden, was er in Portugal ook een EK voetbal. Het EK beach soccer voor mannen en vrouwen. Bij de vrouwen speelde Nederland mee, met in het team de 20-jarige Wageningse Sofie Houba.

Door Kees Stap

Via de jeugd van SKV belandde Sofie vier jaar geleden bij DTS in Ede. Daar speelt zij op het veld in de hoofdklasse. Vorig jaar kreeg ze zelfs het aanbod om bij het Groesbeekse Achilles'29 in de eredivisie te spelen, maar vooralsnog geeft ze haar studie bedrijfskunde in Nijmegen voorrang. Hoewel het veldvoetbal het belangrijkste blijft, is het beach soccer in de zomer volgens Sofie een mooie afwisseling. "Met DTS zijn we vier jaar geleden onverwacht kampioen geworden met beach soccer. Daarom mochten we meedoen aan de Champions League in Italië. Dat smaakte naar meer. Helaas zijn we de afgelopen jaren geen kampioen meer geworden. Er zijn namelijk steeds meer meiden die aan beach soccer doen en het niveau is flink gestegen. Toch hebben we goede hoop dat we deze zomer met DTS weer kampioen kunnen worden."
Beach soccer wordt uiteraard gespeeld op zand. Het veld is kleiner en de teams bestaan uit vier spelers en een keeper. De spelers mogen constant wisselen. Er worden drie perioden van 12 minuten gespeeld. "Het is conditioneel erg zwaar", zegt Sofie. "Maar het is enorm leuk om te doen en om naar te kijken. Er zijn mooie acties, volleys, spectaculaire omhalen en veel doelpunten."

Voor de Nederlandse dames vielen de resultaten tegen. Zowel tegen Rusland, Zwitserland als Tsjechië werd verloren. Toch werd er volgens Sofie goed gespeeld. "Tegen Rusland waren we kansloos, de andere twee wedstrijden hadden we zeker kansen. Toch was het een supermooie ervaring. En de toekomst van het team ziet er goed uit. Er zijn veel jonge talentvolle meiden die aan beach soccer doen, de talenten komen er aan."

Het EK betekende het interlanddebuut voor Sofie. De ervaring tijdens het toernooi smaakt naar meer. "Vorig jaar zat ik in de voorselectie, maar viel ik vlak voor het EK af. Ik hoop dat ik me nu vast in de selectie heb gespeeld. Volgens mij gaat dat wel lukken. Ik was de een na jongste van de groep, dus ik zou nog flink wat jaren mee kunnen." Het eerstvolgende toernooi staat in ieder geval al op de agenda. In oktober is er een toernooi in Mexico. "Nog een voordeel van beach soccer, je komt altijd op mooie plekken", lacht Sofie.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden