Foto: Jan Elsenaar / Wagenings Fotoalbum

Extra maatregelen wegens aanhoudende droogte

Door John Dekker

WAGENINGEN - Vanwege de aanhoudende droogte en de hoge temperaturen zijn extra maatregelen nodig die moeten voorkomen dat bomen, planten en struiken afsterven door watergebrek. Ook bij de afdeling Openbare Werken van de gemeente Wageningen is het deze periode 'Alle hens aan dek' om massale sterfte van het openbaar groen tegen te gaan. Een medewerker is een paar dagen per week bezig om het groen in bermen en plantsoenen binnen de gemeente van water te voorzien.

Wim van Dijk is die medewerker. Een paar dagen per week rijdt hij met zijn trekker en tankwagen volgens een vast schema door Wageningen heen. "Een schema dat steeds langer wordt." Vertelt Wim, "Hier langs de Veensteeg waar ik op dit moment bezig ben staan tweejarige bomen die normaal gesproken geen extra water nodig hebben. Maar op dit moment hebben ze dit water hard nodig. Je ziet nu ook dat de oudere bomen hun blad aan het verliezen zijn. Dit doen ze uit voorzorg zodat ze minder water verdampen. " Van Dijk is gewoonlijk bezig met het maaien van de grasvelden binnen de gemeente maar het gras is nu in zo'n dergelijke conditie dat het vooralsnog niet gemaaid hoeft te worden.

Per keer neemt van Dijk 300 liter water mee in zijn tank. Een boom krijgt hiervan ongeveer 25 liter. Het water haalt hij uit de Rijn omdat er vanwege watergebrek geen oppervlaktewater opgepompt mag worden. Zittend in zijn cabine kan hij met een soort van joystick de spuitmond bedienen om op deze wijze de waterstraal dicht bij de stam van de boom te richten. Wim van Dijk meent wel dat er sprake is van een extreem warme en droge periode: "Ik werk nu ruim twaalf jaar bij de gemeente maar zo erg als het nu is heb ik het nog niet meegemaakt."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden