Internationaal schermsucces voor Wageningse Valerie Buijse


Internationaal schermsucces voor Wageningse Valerie Buijse

WAGENINGEN - Al drie keer dit seizoen heeft Valerie Buijse (11 jaar) van de Wageningse Schermvereniging La Prime, succes geboekt op een internationaal jeugdschermtoernooi, Alle keren kwam ze terug met een zilveren medaille.

De eerste keer dat ze een tweede plaats behaalde was in oktober, tijdens de Brendow Cup in het Duitse Moers. Schermen is een grotere sport in Duitsland dan in Nederland. Dit toernooi is er één waarin jonge Duitse schermers zich kunnen kwalificeren voor Duitse ranglijsten. Daarom doen de beste schermers uit deze regio van Duitsland mee. Tijdens het ‘Tiger & Turtle’ toernooi - op 6 november in Duisburg – wist zij wederom tot de finale door te dringen, evenals afgelopen week tijdens het Internationale Florettoernooi Ter Apel. Drie grote successen op rij, en Valerie is nog maar 11 jaar.

Valerie begon met schermen bij ‘La Prime’ in september 2012. Zij was toen 7 jaar. ‘La Prime’ geeft les op alle drie de wapens: floret, sabel en degen. Valerie schermt met een floret. Dat vindt zij het mooiste wapen. Bij haar sportkeuze werd ze geïnspireerd door de Olympische Spelen in Londen. Ze kreeg haar eerste lessen van maître Erik Bel en voormalig Nederlands kampioen Mats Stijlaart. De schermlessen waren zo leuk dat ze na Twee jaar zin kreeg om aan toernooien mee te doen. Ze deed haar eerste wedstrijdervaring op door deelname aan de Jeugdpuntentoernooien, die iedere maand georganiseerd worden door verschillende verenigingen in Nederland, waaronder ‘ La Prime’. Dit zijn leuke, leerzame en laagdrempelige toernooien voor beginnende schermers.

De smaak voor grotere toernooien ontstond in mei 2015 na deelname aan het internationale Korenbloemtoernooi, dat al jaren in Wageningen georganiseerd wordt. Ze eindigde daar op een verrassende 2e plaats. Op dit moment staat ze 2e op de Nederlandse ranglijst in haar leeftijdscategorie (‘Benjamins’). Ze vindt het schermen superleuk. Daarom traint Valerie als het even mogelijk is ook in de vakanties door bij ‘SchermCentrum Amsterdam’. La Prime blijkt met schermleermeester, maître Erik Bel een prima leerschool te zijn, want talentvolle schermers als Else Noë en oud meervoudig Nederlands kampioene Bonnie van Vuure zijn er ook begonnen. Else speelt nu op het hoogste nationale niveau en komt uit op WK’s.

Zelf schermen?
Ontdek ook de schermer in jezelf. De vereniging oefent elke vrijdagavond in sporthal De Vlinder aan de Hollandseweg. Vanaf 19:00 uur trainen de kinderen vanaf zeven jaar. Na 20:00 uur zijn de ouderen aan de beurt. De deur staat open en meetrainen mag!

Johan Mulder
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden