De Maakfabriek stond begin juli op het LEEFfestival om uitleg te geven over de aanstaande reis.
De Maakfabriek stond begin juli op het LEEFfestival om uitleg te geven over de aanstaande reis. (Foto: )

Dienke Groenhout gaat op reis met de Maakfabriek

WAGENINGEN - Dienke Groenhout gaat in oktober met haar gezin op reis naar Afrika en India. Niet als vakantie, maar in het kader van het kunstproject de Maakfabriek. Met een grote bus als mobiele werkplaats trekt zij elf maanden lang door diverse landen en gaat daar samen met lokale mensen aan de slag met workshops en kunstprojecten.

Het is niet de eerste reis van Dienke en haar Maakfabriek. "Enkele jaren geleden ben ik samen met mijn gezin door Zuidoost Azië en Zuid-Amerika getrokken. Daar zijn we bij diverse organisaties langs geweest. Dat was geweldig, met kunst breek je culturele en taalbarrières. Kunst verwondert, zet aan tot reflectie, geeft inspiratie en creëert humor. Het was een prachtige ervaring om dat in landen te doen waar je de taal niet spreekt. Wij op onze beurt nemen de inspiratie, skills en verhalen mee terug die we hier in Nederland weer inzetten in de buurten waarmee we hier werken."

Want Dienke is ook in Nederland al meerdere jaren actief met de Stichting de Maakfabriek. Het is een culturele organisatie die ook in Wageningen flink aan de weg timmert. Vorig jaar heeft de Maakfabriek een serie kunstworkshops georganiseerd waarbij kinderen uit het AZC de Leemkuil en Wageningse kinderen zelf hun workshops hebben bedacht en uitgevoerd. Hierdoor leerden de kinderen elkaar kennen en werd er samen gespeeld. Ook was een grote tentoonstelling in de bblthk en in het Forum gebouw van de WUR te zien van de Maakfabriek genaamd 7huisjes. Twee jaar geleden organiseerde de Maakfabriek een groot kinder- en jongerensymposium (Van Wie is de Wereld) samen met de WUR over vrijheid en wat het betekent.

Nu is het dus tijd voor nieuwe Maakfabriek op reis. Dienke is druk bezig om een mobiele werkplaats te maken waarmee ze rond kan reizen om in wijken samen met bewoners kunstprojecten te ondernemen. "We gaan naar landen als Senegal, daar gaan we langs bij een dansgroep, Tanzania, waar we een project gaan doen met ambachtslieden, en India, waar we iets gaan doen met milieueducatie." Dienke is op dit moment nog druk op zoek naar een bus om haar haar mobiele werkplaats in te richten. "Daar willen we mee rondtrekken. Mensen die tips hebben voor een geschikte bus, of een bijdrage willen leveren aan onze crowdfundingsactie, kunnen kijken op onze website."

Meer info op www.maakfabriek.org.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden