Jacqueline van Bergeijk, Gelske Kwikkel en Annie van Gansewinkel zijn trots op hun expositie, (foto: Kees Stap)
Jacqueline van Bergeijk, Gelske Kwikkel en Annie van Gansewinkel zijn trots op hun expositie, (foto: Kees Stap) (Foto: )

Verloren handschoenen vormen expositie 'Life in lost gloves'

WAGENINGEN - Jacqueline van Bergeijk komt al fietsend door Wageningen in de winter op straat vaak verloren handschoenen tegen. Ze raakte gefascineerd door het verhaal achter deze handschoenen. Ze maakte er kleine beeldwerken van. Fotograaf Gelske Kwikkel en dichter Annie van Gansewinkel gingen op hun manier ook met de handschoenen aan de slag. Het resultaat is de komende weken te zien in de expositie 'Life in lost gloves'.

Door Kees Stap

Jacqueline legt uit wat haar zo fascineert in de gevonden handschoenen: "Ze brachten me aan het denken; wie heeft ze verloren, wie mist ze en is er naar op zoek, wat hebben de oude handschoenen allemaal meegemaakt? Wat me vooral bezighoudt is het idee dat één handschoen mij als het ware verbindt met de vorige eigenaar."

Nadat Jacqueline van meer dan 200 handschoenen een klein beeldwerkje had gemaakt, werd ze nieuwsgierig of andere kunstenaars ook door het thema gegrepen werden. "Via het Platform Beroepskunstenaars Wageningen kende ik Gelske en Annie. Zij reageerden enthousiast op mijn ideeën en gingen er vervolgens zelf mee aan de slag." Gelske heeft met de beeldjes van handschoenen wezentjes gemaakt die zij in verschillende opstellingen heeft gefotografeerd. "Ik zie het als ontmoetingen met individuen. De ene is eng, de ander is een schatje. Met licht en duister maak ik een heel verhaal met ze." Annie vond de samenwerking ook inspirerend. "Iedereen maakt van de beeldjes zijn eigen opstelling en daar hoort een eigen verhaal bij."

Het resultaat van de samenwerking is een expositie waarin de beelden, foto's en gedichten met elkaar verbonden zijn. Het drietal is trots op de samenwerking en ze zijn blij dat ze in het centrum van Wageningen een laagdrempelige plek hebben gevonden waar ze het publiek kunnen ontvangen. "Het is in Wageningen lastig om hier een goede plek voor te vinden. Gelukkig hebben we veel medewerking gehad van de gemeente. De binnenstadswinkel wordt in de zomermaanden niet gebruikt, wij kregen het aanbod om deze te gebruiken. Een prachtig aanbod, we mochten hem zelf inrichten en op deze manier hopen we veel spontane bezoekers te mogen verwelkomen."

Life in lost gloves is t/m 26 augustus te zien in de binnenstadswinkel, Hoogstraat 15. Openingstijden: zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur, woensdag van 10.00 tot 14.00 uur. De toegang is gratis.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden