Peter Lelyveld en Chris van de Weerd. (Foto: Jan Elsenaar)
Peter Lelyveld en Chris van de Weerd. (Foto: Jan Elsenaar) (Foto: )

Plezierjachten varen tegen kanker

Door John Dekker

WAGENINGEN -"Je laat die mensen gewoon een dagje vergeten dat ze ernstig ziek zijn." Aan het woord zijn Chris van de Weerd en Peter Lelyveld van Watersportvereniging Vada over hun evenement 'Vada vaart tegen kanker'. Leden van de vereniging nemen op die dag kankerpatiënten mee in hun motorboot voor een dagje varen op de Rijn. Dit jaar wordt een lustrumjaar en gaat het konvooi van 25 boten op zaterdag 8 september voor de vijfde keer het water op.

De bron van het vaarevenement is de landelijke stichting 'Vaarkracht' die al langer vaartochten organiseert voor ernstig zieke mensen. Zij benaderden havenmeester Lelyveld of hij ook zoiets zou willen organiseren in Wageningen: "Samen met mijn zoon heb ik dat enthousiast opgepakt maar kregen we ook al snel het idee dat we dit groter konden maken."

In de volgende jaren zijn ze daar ook prima in geslaagd en is de dag nu geworden tot een dag van varen, eten, entertainment en feesten. Beginnend met koffie en gebak bij de ontvangst naar een complete lunch tussen de middag tot een feest met muziek en een drankje op het einde. Chris van de Weerd: "Patiënten uit alle windstreken van Nederland melden zich aan voor dit vaartochtje van enkele uren naar Rhenen en weer terug."

De dag is compleet afhankelijk van de vrijwilligers en van de sponsors. "Dat kunnen giften zijn van particulieren", vertelt Lelyveld, "Maar ook bijdragen van plaatselijke bedrijven zoals Riwojo die hier gratis tenten neerzet of restaurant Moeke uit Rhenen die voor nop een uitgebreide lunch verzorgt voor 130 personen." Met een groep als deze uit varen gaan vergt wel wat speciale maatregelen zoals de aanwezigheid van een arts en een verpleegkundige en vaart er ook een snelle motorboot mee die, indien nodig, met spoed iemand naar de wal kan brengen bij onwel worden.

Van de Weerd: "We proberen deze dag zoveel mogelijk het thema ziek zijn te vermijden. Maar soms wordt je er toch keihard mee geconfronteerd zoals in een gesprek dat ik eens had met een jonge moeder. Ik vroeg haar of ze volgend jaar weer mee wilde gaan waarop ze mij het antwoord gaf dat ze misschien nog maar twee maanden te leven had. Dan realiseer je jezelf weer met welke mensen je te maken hebt en geeft het een enorme voldoening dit te mogen organiseren. De betreffende dame zagen we gelukkig het jaar daarop weer terug."

De organisatie van 'Vada vaart tegen kanker' 2018 is helemaal rond. Echter giften, hoe klein ook, blijven altijd welkom. Chris van de Weerd is hiervoor de contactpersoon en is bereikbaar op 06- 45800972

Meer berichten