Foto: Jac van der Wiel

Gemeentemonument Bassecour krijgt schildje

WAGENINGEN - Sinds 1986 is het gemeentelijk monument. Afgelopen zaterdag kreeg het Bassecour ook een officieel monumentenschildje op de gevel. Een groep bewoners regelde dit ter gelegenheid van het twintig jaar bestaan.

Het werd natuurlijk met een feestje gevierd. Dit was meteen een goede gelegenheid om kennis te maken met nieuwe bewoners en afscheid te nemen van vertrekkende.

Het Bassecour bestaat al sinds 1744. Vanaf 1876 was het hoofdgebouw van de Rijkslandbouwschool. In 1990 verhuisde die echter naar de Costerweg en dreigde het monument gesloopt te worden. Het centrale gebouw bleef staan, maar raakte in verval. Uiteindelijk zijn er prachtige appartementen in gemaakt. Twintig jaar geleden trokken de eerste bewoners er in.

Een glas-in-loodraam uit de Van Uvenzaal van de Landbouwhogeschool staat in de hal van het complex. Ook deze heeft een bordje gekregen.

Twee genodigden vertelden over de historie van het gebouw, Jola Gerritsen van Open Monumentendag en Kees Gast, voorheen archivaris bij de gemeente. Bewoonster Iet Cool-Schoorl vertelde over het glasraam.

Voor dit leuke initiatief kregen de bewoners van het Bassecour een bijdrage uit het Initiatievenfonds van Samen Wageningen.

Meer berichten