De openingsavond van Open Monumentendag is in de Aula. De Aula is ook zondag 9 september te bezoeken, gidsen van het Gilde geven dan een toelichting.
De openingsavond van Open Monumentendag is in de Aula. De Aula is ook zondag 9 september te bezoeken, gidsen van het Gilde geven dan een toelichting.

Open Monumentendag in het teken van 100 jaar WUR

WAGENINGEN - Nog een keer een kijkje nemen in je oude collegezaal of laboratorium? Of benieuwd wat er in al die nieuwe gebouwen op de campus gebeurt? Dat kan op zondag 9 september tijdens de Open Monumentendag. Wageningen haakt die dag namelijk aan bij de feestelijkheden rondom 100 jaar WUR.

Tijdens Open Monumentendag zijn veel monumentale panden van de WUR opengesteld voor publiek. Bezoekers kunnen zich laten verrassen door de bijzondere architectuur van onder meer campus de Born en voormalige universiteitsgebouwen op de Berg, de Dreijen en Duivendaal.

Open Monumentendag wordt in Wageningen georganiseerd door een lokaal comité van tien vrijwilligers. Jola Gerritsen en Kees Gast zijn lid van het comité, volgens hen lag het voor de hand om samen te werken met de organisatie van 100 jaar WUR. "Dat hebben we na de editie van vorig jaar besloten. Bij de WUR waren ze ook enthousiast over het idee, we hebben een mooie samenwerking opgezet. Mede daarom hebben we het programma uitgebreider kunnen maken dan in voorgaande jaren. Op twintig locaties kun je op zondag 24 items bekijken. Je wordt rondgeleid door de gebruikers van de panden, WUR-medewerkers, of gidsen van Gilde Wageningen." Volgens Gerritsen en Gast is een bezoek aan de diverse locaties absoluut de moeite waard. "Je komt op plekken die normaal gesproken niet toegankelijk zijn. Je leert veel over de panden. Niet alleen over de stenen, maar ook op wat er daar binnen daadwerkelijk gebeurt. En gezien de toekomstplannen voor sommige locaties zou het wel eens de laatste keer kunnen zijn dat je er naar binnen kunt. Zo is er voor het gebouw Lawet, het oude bodemkunde langs de Lawickse Allee, een plan om het pand om te bouwen voor zorgappartementen. De oude laboratorium-elementen die er nu nog inzitten, gaan dan verdwijnen. Tijdens Open Monumentendag is het dus de laatste kans om die te bekijken!"

Voorafgaand aan de Open Monumentendag is er op vrijdag 7 september vanaf 19.45 uur in de Aula van de universiteit aan de Gen. Foulkesweg 1 een boeiende avond met sprekers en muziek. Stedenbouwkundige Paul Kurstjens geeft een voordracht. Ook wordt de 27e publicatie van het Comité Open Monumentendag Wageningen gepresenteerd. Een prachtig boekwerk van 130 bladzijden onder de noemer 'Van clusters tot Campus' over de geschiedenis van de universiteit en haar gebouwen, vanaf het prille begin tot anno nu.

Kijk voor het volledige programma op www.omdw.nl.

Meer berichten