Boek 'De Vlijt vertelt' gepromoot bij Kniphorst op 2 september

WAGENINGEN - We spreken met oud-molenaar Hans Dobbe en met tekenaar Henk van Ruitenbeek, die samen een prachtig boek geproduceerd hebben. Waarom komt dit boek nu uit?

Hans: "Dit jaar hebben we op 8 september de 40e editie van de Molenmarkt en dat is toch wel een moment om extra bij stil te staan." Sinds de restauratie van De Vlijt en de bijhorende heropening in 1979 wordt elk jaar op de tweede zaterdag van september dit evenement georganiseerd. Het idee werd dit voorjaar geboren om tien columns van deze veertig keren kracht bij te laten zetten door tekeningen van Henk van Ruitenbeek. Al gauw ging Hans Dobbe veel meer verhalen schrijven van gebeurtenissen, die hij van vorige molenaars en bejaarde buurtbewoners had gehoord en zo ontstond een boek met bijzondere details uit een ver verleden en van Molenmarkten, die hij alle veertig meemaakte. 'De Vlijt vertelt' is een uitgave van de Stichting Molenmarkt Wageningen.
Henk van Ruitenbeek nam de uitdaging aan en gaf met zijn fantasierijke tekeningen de verhalen nog veel meer kracht. Henk: "Ik illustreer ook veel voor wetenschappelijke werken, en dat moet vaak snel klaar zijn. Door de aandacht onderling, het luisteren naar elkaar ontstond er een nauwe samenwerking en werd dit boek met veel liefde samengesteld."
De andere twee personen, die een belangrijke rol speelde waren Henk's dochter, Anne van Ruitenbeek. Zij verrichtte puik werk met de schitterende vormgeving van het boek. En Suzi Varga, lid van de molenmarktcommissie. Zij adviseerde veel tijdens het hele samenwerkingsproject.

Hans: "We zijn ook erg blij dat de nieuwe stadsdichter Ivanka de Ruijter een gedicht wilde schrijven speciaal voor deze 40e Molenmarkt. Zij zal tijdens de opening dit fraaie werk voordragen. Ook in het boek is dit ontroerende gedicht opgenomen."
Henk: "De opening zal een erg bijzondere zijn en heeft te maken met de titel van het boek. De molen gaat ons heel erg verrassen. Meer vertel ik niet, haha." Naast beeldend kunstenaar is Henk ook regisseur en die rol heeft hij tijdens de opening ook op zich genomen. Een belangrijke rol spelen ook dansers van Dansschool Bransz en de Wageningse illusionist Janse Heijn. Dit openingsspektakel begint om 11.15 uur.
Op zondag 2 september zitten de oud-molenaar en de tekenaar tussen 14.00 en 16.00 uur samen tussen molenattributen in boekhandel Kniphorst en promoten ze hun boek daar. Het is een juweel geworden en een aanwinst voor Wageningen.

Meer berichten