Semere Kefela heeft de tondeuse in de aanslag, hij wil dolgraag aan de slag als kapper. (foto: Kees Stap)
Semere Kefela heeft de tondeuse in de aanslag, hij wil dolgraag aan de slag als kapper. (foto: Kees Stap) (Foto: )

Taal en contact belangrijk voor integratie volgens Semera Kefela

Door Kees Stap

Wageningen -Op bezoek bij Semere Kefela valt het meteen op dat hij goed geïntegreerd is. Hij biedt onmiddellijk koffie aan en presenteert daarbij een Goudse stroopwafel. "Lekker hoor", glimlacht hij. "Ik vind het Nederlandse eten sowieso lekker. Ik weet niet hoe het allemaal heet, maar als ik bij mijn gastgezin in Arnhem ben eet ik altijd graag mee."

De 25-jarige Semere is opgegroeid in Eritrea. In zijn eigen land is het echter niet veilig en dus besloot hij in 2014 te vluchten. Na een lange reis via Ethiopië, Sudan, Libië en een boottocht naar Italië belandde Semere uiteindelijk in Nederland. Via diverse asielzoekerscentra krijg hij na verloop van tijd een verblijfstatus en belandt hij een jaar geleden in Wageningen. Daar heeft Semere de rust gevonden die hij zocht. "Wageningen is een mooie rustige stad. Vooral de dijk, de uiterwaarden en de rivier vind ik prachtig. De mensen zijn ook heel aardig, ze hebben respect voor buitenlanders en zijn heel behulpzaam."

Om als nieuwe inwoner te integreren zijn twee dingen volgens Semere belangrijk. Je moet goed Nederlands spreken en je moet niet in eigen kring blijven, maar contact zoeken met anderen. "Via Vluchtelingenwerk en het Taalcafé bij Thuis heb ik taalles gehad. Nederlanders kunnen ons daarbij helpen door niet automatisch Engels tegen ons te praten. Velen van ons willen volop meedraaien in de maatschappij, maar soms weten we niet precies hoe. Help ons daarbij!" Om niet in zijn eigen kring te blijven doet Semere vrijwilligerswerk. "Elke vrijdag ga ik naar voetbalclub SKV. Daar doe ik klusjes, maak er schoon en ik help bij de trainingen van de Voetbalwerkplaats. Als ik binnenkort tijd heb, wil ook naar de atletiekclub om samen met anderen te gaan hardlopen."

Maar eerst wil Semere zijn ambitie waarmaken om kapper te worden. Dat was hij al in Eritrea, maar voordat hij in Nederland aan de slag kan moet hij eerst een opleiding volgen. "Ik heb al een cursus gedaan, en binnenkort wil ik starten met de kappersopleiding bij Rijn IJssel in Arnhem. Ik loop inmiddels ook stage bij Ilayda in de Hoogstraat."

Semere hoopt dat hij na zijn stage en zijn opleiding daadwerkelijk als kapper aan de slag kan. Vooralsnog heeft hij daarvoor nog modellen nodig. "Ik mag in de kapsalon nog geen klanten knippen, maar wel modellen die ik zelfs meenemen. Iedereen die mij daarmee wil helpen en een gratis knipbeurt wil, mag mij bellen op 06-85760757."

Meer berichten